10 modeontwerpers die je moet kennen

De modewereld zit vol met ontwerpers die hun 15 minuten aan faam beleven of inmiddels achter zich hebben. Toch zijn er een aantal iconische ontwerpers die zich keer op keer opnieuw hebben weten uit te vinden en vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Dresscode zet de top 10 bekendste modeontwerpers voor je op een rij.

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent werd enorm populair binnen verschillende modekringen dankzij zijn gave om mannelijke, ruwe kleding om te vormen naar elegante ontwerpen voor vrouwen.

Yves werd in de jaren 60 gezien als de bekendste modeontwerper van Parijs.

Ook staat hij bekend als de uitvinder van de 'Power Suits', kleding die zich richt op het emanciperen van vrouwen, door ze een krachtig, onafhankelijk imago mee te geven.

Een ander bekend ontwerp van Saint Laurent is de Smoking Jacket voor mannen.

Het belangrijkste waar de ontwerper echter om wordt herinnert, is de introductie van de 'Ready-to-wear' fashion, haute couture die in het dagelijks leven kan worden gedragen.

Pierre Cardin

De in Italië geboren Fransman Pierre Cardin staat wereldwijd bekend om zijn 20e eeuws ontwerpen die eruit zien alsof ze uit de verre toekomst komen.

Cardin werd een gevierd ontwerper ten tijde van de eerste ruimtereizen, waarbij zijn ontwerpen een futuristisch accent hadden.

Zijn bekende Bubble jurken leken zo weggelopen uit een science-fiction film, met moderne technieken en bijzondere kleuren gecombineerd met avant garde design.

Cardin's kleding stond te boek als experimenteel en een tikje te vreemd, maar zijn ontwerpen droegen bij aan een ruimer denkgoed en de vrijheid van expressie, met name voor de emancipatie van vrouwen.

Later in zijn carrière verloor hij veel krediet bij de modepers, omdat hij zijn naam verbond aan minder modieuze producten, waaronder auto's en paraplu's.

Tom Ford

Tom Ford staat bekend als één van de bekendste ontwerpers van dit moment.

Hij is tevens creatief directeur geweest van de modehuizen Yves Saint Laurent en Gucci.

Van oorsprong wilde hij acteur worden, maar via een omweg kwam hij terecht in de mode industrie.

Tom Ford werd wereldwijd bekend in het jaar 2000, toen hij de winnaar werd van 'The Best International Designer Award'.

Christian Dior

De Franse ontwerper Christian Dior (geboren in 1905) staat bekend om zijn geraffineerde 'New look' silhouette.

Zijn pakken en jurken, die voor het eerst werden gepresenteerd in 1947, betekenden een doorbraak in de manier waarop vrouwen zich kleedden na de Tweede Wereldoorlog. De collectie stond bekend om zijn smalle tailles en wijd uitlopende rokken.

Naast het ontwerpen van haute couture, stond Dior ook bekend om zijn sieraden. Christian Dior stierf onverwachts in 1967, waarna zijn opvolgers Yves Saint Laurent en John Galliano de creatieve koers van het bedrijf hebben overgenomen.

Dior is tot op heden één van de meest toonaangevende modehuizen ter wereld.

Ralph Lauren

Ralph Lauren, de man van het bekende paard en ruiter logootje, is vandaag de dag 7,5 miljard dollar waard dankzij zijn gevoel voor stijl.

Het bekende Polo logo werd voor het eerst toegepast in een pakkenlijn voor vrouwen. Twee jaar later werd het geprint op de bekende polo's met korte mouwen.

Sindsdien worden deze polo's wereldwijd massaal gekocht/ verzameld door een grote groep mannen.

Ralph Lauren verzamelt zelf liever klassieke en exclusieve auto's. Zijn autocollectie is zo uniek dat hij een tijd was te bewonderen in het Boston Museum of Fine Arts.

Versace

Donatella Versace is de zus van Gianni Verace, de oorspronkelijke oprichter van het Versace merk.

Door de jaren heeft ze echter laten zien dat ze niet onder hoeft te doen voor haar broer. Nadat Gianni in 1997 om het leven kwam bij een aanslag, sloeg Donatella het roer om en maakte ze de Versace merknaam populairder dan ooit.

Ze zorgde ervoor dat Versace alle relevante modesteden uitgebreid bedienden, waaronder New York en Milaan. Ook hebben veel wereldberoemde sterren, waaronder Madonna en Jennifer Lopez, model gestaan voor productlijnen van het modehuis, waaronder kleding, accessoires, geuren en meubels.

Calvin Klein

Calvin Klein, geboren in New York in 1942, staat te boek als een zakenman die veel kapitaal heeft gegenereerd op basis van zijn charisma en uiterlijk.

Naast zijn mode-, accessoires- en geurlijn, is de ontwerper ook veel in het nieuws geweest vanwege zijn mystieke voorkomen, alsmede geruchten over zijn seksuele oriëntatie.

Zijn grootste zakelijke rivaal, Ralph Lauren, heeft zich altijd vrij uitgesproken over zijn jaloezie voor Klein's zijn charmes en zijn gave om een evenement naar zijn hand te zetten.

Georgio Armani

Georgio Armani staat al decennia lang te boek als een uitzonderlijk begaafde modeontwerper. Hij staat met name bekend om zijn mannenlijn, die zich kenmerkt om zijn minimalistische en getailleerde ontwerpen.

Hij richtte zijn modehuis Armani op in 1975. In 2001 werd hij uitgeroepen tot de meest succesvolle ontwerper uit Italië, met een jaarlijkse omzet van 1,6 miljard dollar en een persoonlijk fortuin van 7 miljard.

Ook staat Armani bekend als de eerste ontwerper ooit die modellen weigert die een Body Mass Index hebben van lager dan 18, om ondergewicht in de modellenwereld tegen te gaan.

Donna Karan

Donna Karan heeft een achtergrond die een aantal raakvlakken heeft met de modewereld.

Ze werkte eerst een aantal jaar als eindverantwoordelijke voor een design team, waarna ze uiteindelijk begon met zelf te ontwerpen.

Een aantal van deze ontwerpen werden wereldwijd bekend als de 'Seven Easy Pieces', ontwerpen die zowel chic als alledaags waren.

Donna Karan is de drijvende kracht achter het DKNY label (Donna Karan New york). Het merk heeft ook een populaire geurlijn.

Coco Chanel

Coco Chanel, geboren als Gabriëlle 'Coco' Bonheur Chanel, wordt wereldwijd gezien als één van de beste modeontwerpsters aller tijden.

Ze is de oprichtster van het Chanel merk, dat met praktische ontwerpen, modernistische invloeden en een combinatie van eenvoud en haute couture een revolutie ontketende in het modebeeld van de 20e eeuw.

Ze is tevens de enige modeontwerper met een vermelding in de 'Time 100: The Most Important People of the Century'.

Top