Stijlgidsen

Kokerrokken

Kokerrokken zijn strakke rokken, die nauwsluitend om het lichaam zit. Over het algemeen zit de zoom op, of net onder de knie. De vorm van de rok verklaart de naam – hij is lang en smal, net als een koker. Deze rok is niet nieuw in de modewereld.

In de Westerse wereld worden de kokerrokken al decennia lang gedragen. De bekende ontwerper Christian Dior introduceerde de klassiek, moderne kokerrok in zijn herfst/winter collectie in 1954. De rok was meteen erg populair en werd vooral op het werk veel gedragen. Tegenwoordig zie je deze rok zowel op formele, als informele gelegenheden.

Shop kokerrokken

Hoe combineer je de kokerrok?

Kokerrokken en hakken gaan nog steeds erg goed samen. Het is eenvoudig om een mooie outfit samen te stellen wanneer je in het bezit bent van een zwarte kokerrok en zwarte hakken. Het enige wat nog ontbreekt is een blouse en de outfit is af.

Qua blouses kun je alle kanten opgaan - lange mouwen of korte mouwen, print of effen. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt. Daarnaast kun je ook spelen met materialen. Fluweel, satijn, katoen, alles past bij de klassieke rok.

Een klassieker

Eigenlijk kun je alle kanten opgaan met een kokerrok. Het kan onderdeel zijn van een pak, maar ook individueel worden gedragen, zonder bijpassend jasje. De rok heeft meestal aan de achterkant of aan de zijkant een split, zodat er wel in kan worden bewogen. Er zijn echter ook kokerrokken die gemaakt zijn van stretch stof - een split is dan niet nodig.

In de tijd dat kokerrokken net werden geïntroduceerd, werden ze alleen gedragen met klassieke schoenen. Hierbij kun je denken aan hoge hakken, of nette schoenen met een klein hakje. Tegenwoordig is het een en ander veranderd.

Verschillende soorten

De laatste tijd zien we ook steeds meer variaties qua kokerrokken. Zo zijn ze verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en lengtes. Er zijn rokken met ritsen, knopen en meerdere lagen.

De kokerrok gemaakt van stretch stof is ideaal om in de vrije tijd te dragen. Je kunt er gemakkelijk in bewegen en is mooi te combineren met sneakers of laarsjes. Op deze manier creëer je een nonchalante uitstraling, terwijl je er wel verzorgd uitziet.

In de herfst zie je steeds meer fluwelen kokerrokken. Denk aan een fluwelen rok in combinatie met een trui, panty en laarzen; je ziet er modieus uit, maar bent wel bestand tegen de kou.

Tegenwoordig zijn ze zelfs in leer of spijkerstof verkrijgbaar. Ideaal wanneer je houdt van een stoere look. Kortom: je kunt met de kokerrok alle kanten opgaan.

Top