Communie

Communie

Je bent uitgenodigd voor het bijwonen van een eerste heilige communie, wat houdt dat in en wat trek je aan? Wat is geschikte communie kleding?

De eerste heilige communie is een feestelijke gelegenheid en een belangrijk onderdeel van het katholieke geloof. Waarbij een kindje na een voorbereidingsperiode, tijdens een feestelijke mis voor het eerst ter communie gaat en hiermee officieel toetreed tot de Kerk.

Het is weliswaar een plechtige, maar ook een feestelijke gebeurtenis die eveneens om een bijpassende, weliswaar ongeschreven dresscode vraagt.

Om te beginnen: Wát kun je beter thuislaten? Allereerst vindt deze gebeurtenis in de kerk plaats, een plek waar je met respect mee om dient te gaan.

Zo wordt het je erg afgeraden om in obscene of provocerende outfits te verschijnen waarbij je veel bloot laat zien of met bepaalde teksten op je kleding rondloopt. Daarnaast wordt een te casual outfit, zoals 'gescheurde' spijkerbroeken of te sportieve items, ook niet gewaardeerd.

Deze dag vraagt om verfijnde communie kleding, zoals de dresscode tenue de ville of casual-chic.

Communie dames Communie heren

Communie outfit voor dames

  • Je bent te gast in een kerk dus zorg voor gepaste kleding
  • Je haar en make-up zijn netjes verzorgd
  • Draag nette schoenen als pumps, balerina's of enkellaarsjes
  • Op een lente feest mag je donkere kleuren thuis laten

Shop de look

Geschikte communie outfit voor dames

Als vrouw kies je tijdens een eerste communie eveneens voor bijvoorbeeld tenue de ville of casual-chic, maar heb je nét iets meer keuze. Aanbevolen opties zijn de klassieke A-line en pencil dress waarbij de lengte toch zeker wel tot op de knieën reikt, maar ook een elegante blouse, eventueel met een jasje, op een bijpassende broek of kokerrok.

Ook een chique jumpsuit kan erg stijlvol staan. Belangrijk is vooral de outfit verfijnd en classy te houden, en dus niet te bloot, want je wilt niet met scheve ogen aangekeken worden. Aangezien de Eerste Heilige Communie in het voorjaar plaatsvindt, worden pasteltinten aangeraden, denkende aan lichtgeel, roze, lavendelblauw en mint.

Maak de outfit af met subtiele sieraden en bijpassende schoenen, zoals stijlvolle ballerina's of een hakje.

Communie kleding voor meisjes

De meisjes dragen een sierlijk jurkje, zoals het populaire a-line model, waarbij het geheel veelal kanten decoratie kent. De meest gebruikelijke kleur is wit, maar ook pasteltinten komen voor. Daarnaast dragen veel meisjes een bandje met bloemetjes in hun haar.

Tip: Neem als ouders extra kleding mee waarin ze -na de plechtigheid- kunnen spelen, want een comfortabele outfit die óók nog eens vies mag worden, is voor de kleintjes toch wel zo fijn…

Communie kleding voor dames en meisjes

Communie outfit voor heren

  • Je bent te gast in een kerk dus zorg voor gepaste kleding
  • Een verzorgde look is belangrijk
  • Draag nette veterschoenen of moccasins
  • Op een lente feest mag je donkere kleuren thuis laten

Shop de look

Geschikte communie outfit voor heren

Aan ouders of gasten van de communicanten, in dit geval de mannelijke vorm, wordt veelal de dresscode tenue de ville aangeraden. Hierbij draagt de man een pantalon of chino in combinatie met een overhemd plus een jasje of gilet, evenals een verfijnde trui. Een stropdas mag, maar is niet verplicht.

Wel wordt bijpassend schoeisel geadviseerd, zoals 'zondagse' veterschoenen. Qua kleuren doen klassieke tinten het altijd goed, al mag je ook voor lichte pasteltinten gaan; dat is het weer het voordeel van het lente feest.

Communie kleding voor jongens

De jongetjes worden meestal gekleed als de 'miniversie' van hun papa: ook wel een kostuum in het klein, denkende aan een pantalon of chino, een wit overhemd en een chic jasje, eventueel in combinatie met een gilet. Sommige ouders kiezen zelfs voor een stropdas, maar dat is niet van groot belang.

Tip: Neem als ouders extra kleding mee waarin ze -na de plechtigheid- kunnen spelen, want een comfortabele outfit die óók nog eens vies mag worden, is voor de kleintjes toch wel zo fijn…

Communie kleding voor heren en jongens

 

Top