Stijlgidsen

Moeder van de bruid? Wat trek je aan?

Je bent binnenkort de moeder van de bruid, want jouw dochter gaat trouwen! Dit is niet alleen heel speciaal voor de bruid, maar zeker ook voor jou als moeder een heel bijzonder moment.

Jouw aanwezigheid speelt een belangrijke rol, dus je wilt er graag zo mooi mogelijk uitzien. Maar wat is nu een geschikte outfit voor een moeder van de bruid?

Om te beginnen is een bruiloft een formele gelegenheid en zorg je voor een outfit die een nette en chique uitstraling heeft. Zo kies je niet voor pikante toespelingen, zoals een te opvallend decolleté of een te hoge split. Het is en blijft de dag van de bruid: deze aandacht mag je niet van haar wegnemen. Maar hoe stel je de outfit samen en waar dien je op te letten?

Dresscode

Allereerst kan het zijn dat een bruidspaar een bepaalde dresscode stelt. Dit is een kledingvoorschrift waar iedereen zich aan dient te houden; dus ook de moeder van de bruid. Belangrijk is vooral je naar de eisen van die dresscode te kleden.

Zo heb je bijvoorbeeld het bekende Tenue de Ville, maar ook het moderne Summer Chic. En, waar het ene bruidspaar het liefst geen donkere kleuren ziet, is dat bij de ander juist wél gewenst. Kleed je dus altijd naar het kledingvoorschrift dat gevraagd wordt…

De juiste kleur kleding

Met de juiste kleur wordt een tint bedoeld die het best bij je haar- en huidskleur past. Op deze manier zal je outfit nog beter naar voren komen.

 • Heb je een koele ondertoon en bijvoorbeeld zwart haar? Dan zullen vooral frisse kleuren goed bij jou passen
 • Heb je een warme ondertoon? Zoek het dan in de meer warme aarde- of pasteltinten
 • Vermijd de kleur wit: deze is alléén voor de bruid bedoeld. Tenzij het bruidspaar aan de gasten gevraagd heeft in het wit te komen.

Kies eventueel een kleur die bij de rest van de gasten (je partner, de familie van de bruidegom en de getuigen) past. Zo vormen jullie een mooi geheel op de groepsfoto's.

'Blijf jezelf'

Je dochter gaat trouwen en dat is natuurlijk een heel speciaal moment. Je wilt je dan ook extra stijlvol kleden naar deze dag. Toch zie je dat velen de mist in gaan door een outfit te kiezen die eigenlijk helemaal niet bij hen past.

Draag je bijvoorbeeld nooit een jurkje en past dit ook eigenlijk helemaal niet bij je? Kies dan een mooi jumpsuit of een stijlvol broekpak.

Ben je van plan hoge hakken aan te trekken terwijl je hier helemaal niet op kan lopen? Tip: doe dit dan gewoon niet. Iedereen zal zien dat jij je ongemakkelijk voelt.

De perfecte outfit voor de moeder van de bruid

De perfecte outfit voor de moeder van de bruid voldoet aan de volgende eisen:

 • Het heeft de juiste lengte: van te korte modellen wordt niemand gelukkig
 • Bezit een chique, feestelijke en stijlvolle uitstraling: een te slordige outfit is een no-go
 • Past bij het gevraagde thema of dresscode: hier wijk je niet van af
 • Komt qua kleur overeen met bijvoorbeeld het thema óf wat het bruidspaar van je verwacht
 • Is voorzien van verfijnde sieraden, passend bij de outfit, evenals een subtiele clutch
 • Wordt gecombineerd met nette schoenen, zoals klassieke pumps of een ballerina
 • Kan optioneel van een zijde sjaaltje of hoed zijn voorzien: dit is niet per se nodig

De moeder van de bruid kiest dus voor een chique outfit. Dit kan een feestelijk en stijlvol jurkje zijn, denk aan de dresscode Tenue de ville, of een nette combinatie. De nette combinatie kan bestaan uit een verfijnd mantelpakje of mooi vrouwelijk broekpak.

Wil je graag iets daartussenin? Dan kun je als moderne moeder ook voor een chique jumpsuit kiezen.

Belangrijk voor de moeder van de bruid

 • Dat de outfit stijlvol en netjes is
 • De outfit overeenkomt met de dresscode of het gevraagde thema
 • De outfit een feestelijke uitstraling heeft

Vraag voor de zekerheid hoe je dochter de outfit vindt, of nog leuker; ga samen shoppen! Dan doe je het als moeder van de bruid zéker goed.

Top