Zweetvoeten: Hoe kun je dit voorkomen?

Zweetvoeten: Hoe kun je dit voorkomen?

Zweetvoeten? Ai, dat ongemakkelijke moment wanneer je op een terrasje zit of aan het werk bent en je voelt dat je schoenen langzaamaan een klein zwembadje voor je voeten opbouwen doordat je onderste lichaamsdelen nogal aan het zweten zijn.

Plus, de kans op pijnlijke blaren wordt ook nog eens vergroot. Kortom, je zit er gewoon niet op te wachten. Totaal niet zelfs. Gelukkig kun je het wel degelijk bestrijden en zelfs voorkomen!

Om te beginnen...

Zweetvoeten kun je in de zomer natuurlijk niet volledig 'ontlopen', maar je kunt er wel degelijk manieren voor vinden om de kansen hierop zou klein mogelijk te houden.

Om te beginnen is het heel belangrijk je voeten minstens één keer per dag te wassen met koud tot lauw water om ze vervolgens goed af te drogen met een handdoek.

Ook maakt dit je voeten een stukje frisser. En ja, dat is voor iedereen toch wel zo prettig!

Anti zweetvoeten tips & trucs

Dus, wat kun je nu eigenlijk nog meer doen om zweetvoeten te voorkomen? Gelukkig zijn er een hoop tips & trucs die je toe kunt passen om te zien wat het beste bij jou past en werkt.

Ben je benieuwd? Hier volgen de 8 beste tips en trucjes tegen zweetvoeten en hoe dit te verhelpen!

  1. Een beetje vreemd misschien, maar was je voeten minimaal één keer per week met azijnwater. Azijn is namelijk een wondermiddeltje dat een zuur creëert waar zweetbacteriën niet in kunnen overleven.
  2. Oké, kleine kans dat je dit doet, maar door je voeten elke avond 20 tot 30 minuten te laten weken in warme thee voorkomt dit nare zweetmomenten.
  3. Lavendel, en dan met name olie, helpt bacteriën tegen te gaan en heeft het ook nog eens een schimmelwerende werking rond zweetvoeten. Maak hierbij een warm badje van lavendelolie en week je voeten zo'n 15 à 20 minuten; herhaal dit 5 dagen lang, twee maal per dag.
  4. Draag altijd sokken in je schoenen en neem alleen katoenen of wollen exemplaren; deze weten het vocht goed op te nemen. Draag nooit synthetische sokken. Gebruik ook liever geen wasverzachter: hierdoor kan het zweet minder goed geabsorbeerd worden.
  5. Wat voor sokken geldt, geldt ook voor schoenen; liever niet synthetisch. Draag het liefst schoenen van leer en met een lederen binnenzool. Heb je toch een synthetische binnenzool, kan je kiezen voor een leren inlegzooltje.
  6. Ongebruikte koffiepads en theezakjes kun je, voor je gaat slapen, in je schoenen leggen en een nachtje laten staan om ze de volgende dag eruit te halen; deze weten de zweetlucht uit je schoenen te krijgen.
  7. Met talkpoeder kun je eveneens zweetvoeten voorkomen door dit op je voeten of op je zooltjes te strooien.
  8. Heel simpel én een goed excuus om extra schoenen te kopen: het niet altijd dragen van hetzelfde paar. Hier slijt je schoeisel van én ze kunnen niet 'op adem' komen, dus gun je schoenen soms wat rust. Hierdoor wordt ook de kans op geurtjes kleiner.
  9. Kies als het kan schoenen met 'gaatjes'. Sommige gympen hebben ze aan de zijkant, maar er zijn zelfs schoenen merken met luchtdoorlatende zolen.
  10. Hoe meer eelt je op je voeten hebt, hoe meer dit voor transpiratie zorgt. Probeer ook dit zoveel mogelijk te verwijderen.

Zweetvoeten zijn dus niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving onprettig: ze geven namelijk niet echt een frisse bloempjesgeur af.

Kortom, probeer je voeten dus altijd goed te verzorgen. Daar wordt niet alleen jij, maar ook je schoen én je omgeving een stuk gelukkiger van!

Redactie

Redactie

Top