Zonnebrand onderzoek: zo verbrand Nederland!

Zonnebrand onderzoek: zo verbrand Nederland!

Nederlanders zijn een reislustig volk; dat lieten de vroege ontdekkingsreizigers al zien.

Hedendaags vertrekken er dan ook geen vloten naar West-Indië, maar wordt al gauw de auto, trein of het vliegtuig naar een bestemming gepakt.

Vooral de zonnige locaties zijn erg in trek aangezien het Nederlandse weer en klimaat veelal voor het tegenbeeld weten te zorgen.

Maar, is de mens van nu zich wel bewust van de mogelijke schade die de zon met zich meebrengt? Een groot gedeelte weet hier 'ja' op te antwoorden, al houdt hen dat nog altijd niet tegen om lange uren in de zon te verblijven.

Uit het zonnebrand onderzoek dat online stijlgids Dresscode.nl heeft gedaan onder 1.667 deelnemers, is gebleken dat ongeveer een kwart van de Nederlanders zich afgelopen jaar heeft verbrand na een periode in de zon.

62 procent van de mensen die een verbrande huid opliep, heeft zich het afgelopen jaar zelfs meerdere keren verbrand.

afgelopen jaar verbrand

Mannen vaker verbrand dan vrouwen

Zowel mannen als vrouwen genieten van de zon. Het gemiddeld percentage van mensen dat zich afgelopen jaar verbrand heeft, bleek uit het zonnebrand onderzoek op 24% uit te komen.

Mannen verbrandden zich het afgelopen jaar het vaakst: zij haalden samen een percentage van 36%. Bij de vrouwen bleek dit minder: dit percentage kwam neer op zo'n 31%.

Voornamelijk jonge leeftijden

Opvallend is dat het voornamelijk de jongere leeftijden zijn die het snelst met een verbranding te maken hebben. Wellicht hecht deze leeftijdscategorie meer waarde aan een gebruinde huid dan latere leeftijden. Wel weten mannen en vrouwen hier onderling wat in te verschillen.

-       Welke leeftijden onder vrouwen?

Bij vrouwen is het vooral de groep van 0 tot en met 17 jaar: hiervan wist 49% te verbranden, zelfs met insmeren, gevolgd door een iets lager percentage van 45% voor de groep van 18 tot 29 jaar.

Vanaf de leeftijd van 30 jaar weet dit met bijna de helft te verminderen; vanaf deze leeftijd neemt het totale deel van de vrouwen dat zich verbrandt een stuk af.

dames verbrand

-       Welke leeftijden onder mannen?

Bij de mannen is het vooral de groep van 18 tot 29 jaar die zich het meest wist te verbranden: dit percentage komt neer op circa 64%. Een deel hiervan had zich wel degelijk ingesmeerd.

De groep van 0 tot 17 vormt de tweede, grootste groep met ongeveer 40%. Ook bij de mannen neemt het aantal verbrandingen vanaf de groep 30 jarigen steeds verder af.

Heren verbrand

Zonnen versus andere activiteiten

Veelal ben je bewust van een mogelijke verbranding wanneer je direct in de zon ligt omdat je er wellicht een kleurtje uit wilt halen.

Uit de cijfers blijkt dan ook dat zeker 24% van de onderzoeksdeelnemers zich verband heeft na een lange tijd in de zon gelegen te hebben in een bikini of badpak.

Tegenover dit percentage staat de groep die niet bewust in de zon gezeten heeft, maar een verbranding opliep door een andere activiteit, zoals sporten tijdens warme dagen (39 procent).

Zeker doordat je volop in beweging bent en je bloedcirculatie optimaal is, kan het verbrandingsproces zelfs nog sneller gaan.

De overige 37 procent heeft het in beide gevallen meegemaakt. Ook tijdens bewegingsmomenten kun je dus flink verbranden.

situatie verbrand

Groninger verbrandde zich het afgelopen jaar het vaakst

Gekeken op provinciaal niveau kwamen verbrandingen het vaakst voor in Groningen en Friesland (allebei 46 procent), op de voet gevolgd door Zuid-Holland (42 procent).

Limburg is de provincie waar men zich het beste weert tegen de zon.

Verbranding ondanks insmeren

Een grote groep, 66 procent, verbrandde zich het afgelopen jaar ondanks dat men zich had ingesmeerd. Uiteraard heeft niet elk huidttype dezelfde factor nodig. Hieronder kun je een overzicht vinden met huidtypen met bijbehorend advies van de KWF.

Huidtypen en factor

Gevolgen van een verbranding

Wanneer je een verbranding oploopt, is het voor je gevoel snel verdwenen. Maar, het gevaar is juist dat je de kans op huidkanker groter weet te maken, zeker wanneer je op jonge leeftijd al zeer intensief zont én dan ook nog eens over een lichte huidskleur beschikt.

Een ander gevaar is de vergrote kans op melanomen; zelfs tientallen jaren later kan deze indringer zich nog openbaren.

Deze vorm van huidkanker kan als een sluipmoordenaar binnendringen; zelfs op manieren dat je het niet doorhebt.

Smeren Kleren Weren

De zon is een belangrijke veroorzaker van huidkanker. Uv-stralen beschadigen je huid, waardoor de kans op huidkanker vergroot wordt.

Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Het aantal gevallen van huidkanker is gestegen van 34.000 in 2006  naar meer dan 55.000 nieuwe patiënten in 2017.

Uv-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker.

KWF adviseert dan ook:

  • Gebruik minimaal factor 30 en smeer je elke 2 uur in
  • Wees niet te zuinig met zonnebrandcrème, maar gebruik minimaal 7 theelepels
  • Vergeet kwetsbare plekken zoals neus, oren en lippen niet!
  • Draag uv-werende kleding, gewone kleding is te vergelijken met factor 15
  • Vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur; de zonkracht is dan het sterkst
Redactie

Redactie

Top