Zonbescherming: zo verzorg je huid en haar

Zonbescherming: zo verzorg je huid en haar

''Ik ga op vakantie en neem mee'' We kennen het spel allemaal, maar wat is nu eigenlijk echt belangrijk om mee te nemen? Naast je zomerkleding, badmode en standaard toiletspullen moet je ook aan extra verzorgingsproducten denken. Goed voor je lichaam zorgen is op een zonnige vakantiebestemming nog belangrijker. Dit doe je niet alleen door geregeld water te drinken, maar ook goede verzorgingsproducten voor huid en haar zijn essentieel. We behandelen alle onmisbare producten die je mee moet nemen op vakantie.

Zonnebrand

Je huid beschermen tegen de zon is noodzakelijk. Ook als je nooit verbrandt, ook als de zon niet heel fel is en ook als je thuis af en toe onder de zonnebank gaat. Zonnebrandcrème is niet tegen het krijgen van een bruin kleurtje, deze crème beschermt je huid tegen nare verbranding. Je wordt dus ook bruin met zonnebrandcrème! Neem altijd factor 30, 20 en 10 mee. Zo kun je gedurende je vakantie langzaam afbouwen en heb je voor iedere gelegenheid een geschikte factor bij de hand. Dit voorkomt dat je op de helft van je vakantie stopt met smeren omdat factor 30 niet meer nodig is.

Maar niet alleen de factor is belangrijk, ook de manier van insmeren.

  • Regel 1: smeer je een half uur voordat je de zon ingaat in
  • Regel 2 : smeer minstens om de drie uur een nieuwe laag aan
  • Regel 3: wacht even voordat je het water in gaat, ook al is de crème water resistent. Een kwartiertje laten intrekken is noodzakelijk
  • Regel 4: als je zonnebrand niet water resistent is, smeer je dan weer in nadat je het water uitkomt en opgedroogd bent
  • Regel 4: smeer niet met een boogje om je bikini of zwembroek heen. Smeer desnoods ook onder je bikinitopje. Dit voorkomt een rode omtrek aan het einde van de dag

Bescherm je haar

Naast je huid tegen de zon beschermen is ook je haar beschermen erg belangrijk. Je haar kan uitdrogen, pluizen, splijten en afbreken doordat het uitdroogt door de zon. De zee of chloorwater uit het zwembad maakt dit alleen nog maar erger. Verzorg je haar daarom goed voor, tijdens en na een dagje strand. Dit doe je allereerst door je haar in te sprayen met speciale zonbescherming voor je haar, een olie die uitdrogen vermijdt of een beschermend serum.

Gedurende de dag is het goed om je haar uit te spoelen met kraanwater als je het zwembad of de zee uitkomt. Dit spoelt het chloor of zout eruit. Was je haar 's avonds met een voedende shampoo en gebruik een maskertje.

Aftersun

Het woord zegt het al: na het zonnen is het belangrijk in te smeren met een voedende crème. Een goede aftersun is noodzakelijk om uitdrogen te voorkomen. Ook werkt het verkoelend wanneer je toch per ongeluk bent verbrand.

Make-up en parfum

Denk er bij het zonnen om dat je geen parfum of make-up op je huid draagt. In deze cosmetica zitten vaak stoffen die vlekken op de huid veroorzaken. Als je toch graag fris wilt ruiken op het strand, kun je beter voor een lekker geurende zonnebrandcrème gaan of een natuurlijke bodyspray. Durf je niet zonder foundation de deur uit? Er bestaan BB-creams met een beschermende factor.

Aloë vera

Neem minstens één tube bodylotion of aftersun mee met Aloë vera. Aloë vera is het beste middel tegen een geïrriteerde of verbrande huid. Andere snelle genezers zijn producten van Biodermal. Biodermal producten zijn speciaal voor herstel van de huid en dus bij een verbrande huid uiterst geschikt.

Toch verbrand?

Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat je toch verbrandt. In dat geval zijn er enkele middeltjes die kunnen helpen de pijn te verlichten of helpen herstellen.

  • Yoghurt. Smeer yoghurt op je huid en je zal direct een verkoelend gevoel krijgen.
  • Komkommer. Plakjes komkommer werken verkoelend en hydraterend.
  • Menthol/Talkpoeder. Na het douchen insmeren met talkpoeder. De volgende dag is het gevoel weg.
  • Geen dikke laag bodylotion of bodybutter opsmeren. De huid moet kunnen blijven ademen.
Redactie

Redactie

Top