Wijnvlekken? Zo kom je er van af!

Wijnvlekken? Zo kom je er van af!

Oh nooooooo! Wijnvlekken!! Niet nu... Ja, het kan je zomaar overkomen... Dat je ontspannen aan een diner zit, misschien wel de eerste date, gezellig aan het kletsen bent en er plots een wijnglas omgaat en jij uiteraard net in de 'landingsbaan' zit waardoor jouw mooie, witte jurkje of je spierwitte overhemd ineens vol met allerlei rode vlekken zit.

Super vervelend natuurlijk, want je avond wordt er zeker niet plezieriger op... Gelukkig kun je het wel degelijk oplossen wanneer je er maar snel bij bent.

Improviseren

Uiteraard heb je allerlei geavanceerde en vaak dure middeltjes die je wijnvlekken vrijwel direct kunnen verwijderen. Erg handig, maar hier ben je niet altijd mee gered wanneer je dit niet in huis hebt en je plotseling even moet improviseren. Dus, hoe doe je dat?

Tips bij wijnvlekken!

Tip 1: Jonge Jenever.

Veel wijnknoeiers zien de oplossing in jonge jenever. Zodra je een lichte scheut van deze alcoholische drank over de wijnvlek gooit, zou het binnen de kortste keren verdwenen moeten zijn. Velen ging je al voor, dus wellicht de moeite waard dit eens te proberen wanneer het jou óf je ongelukkige tafelgenoot overkomt.

Tip 2: Azijn

Azijn staat niet bekend als een fris en fruitig product, maar is wel één van de meest ideale middelen in je keukenkastje omdat het op vele fronten een waar wondermiddeltje is. Een lauw-warm bakje water met wat afwasmiddel en een flinke scheut azijn vormt voor velen een oplossing om de wijnvlekken uit hun kleding te krijgen. Even flink deppen, niet wrijven, en de vlekken zouden moeten verdwijnen.

Tip 3: Witte wijn

Wijn met wijn bestrijden: voormalig 'wijn-knoei-experts' vinden dit één van de betere oplossingen. De witte wijn (of wijnazijn) weet de rode kleurstof namelijk te neutraliseren waardoor de vlek al een stuk minder zichtbaar wordt. Vervolgens zou een sopje van groene zeep en veel water de laatste plekken moeten verwijderen.

Tip 4: Zout, zout, zout

Zout wordt met regelmaat genoemd wanneer het om rode wijnvlekken gaat. Zout weet namelijk, net als witte wijn, de rode kleurstof te absorberen waardoor de vlek sneller zal oplossen. Vervolgens kun je het jurkje in lauw water leggen met een sopje om het nog eens extra te wassen.

Tip 5: Spa bruiswater

Ook bruiswater zou de kracht hebben om de vlek te verwijderen. Wanneer je een wijnvlek op je witte jurkje hebt, moet je hier direct bruiswater over gieten; zo kan de kleurstof zich ook niet aan de vezels hechten.

Tip 6: Machineblokje

De laatste tip is een machineblokje voor de vaatwasser. Wanneer je met het witte gedeelte over de vlek wrijft, zou het eruit moeten gaan. Een wat onbekende tip, maar misschien wel de oplossing voor jouw ongelukkige jurkje.

Snel reageren

Veel tips en trucs zijn natuurlijk in de loop der tijd ontdekt en bij de één werkt het beter dan bij de ander, evenals hoe een stof de oplossing oppakt.

Het meest belangrijk voor wijnvlekken is er snel bij te zijn: zo voorkom jij dat de vlek erger wordt én heeft het witte jurkje of dat witte overhemd de meeste 'overlevingskans'.

Plus, bovenstaande tips kunnen je daar vast bij helpen.

Beter nog, duimen dat het jou niet overkomt!

Redactie

Redactie

Top