Help! Wat betekent deze dresscode?

Help! Wat betekent deze dresscode?

Dresscode betekent letterlijk een (of meerdere) kledingvoorschrift(en) waaraan je op redelijke wijze moet voldoen. Er bestaan veel dresscodes die zich allemaal voor verschillende evenementen lenen. De ene komt net iets vaker voor (bijv. Black Tie) als de andere (bijv. New York Chic). Vaak staat de dresscode van een evenement op de uitnodiging. Wanneer dit niet het geval is, kun je altijd even een kijkje nemen op de website.

Steeds vaker zie je zelfbedachte dresscodes voorbij komen. Dresscodes die je niet even snel kunt opzoeken op het internet, omdat ze niet universeel zijn en zich alleen voor die gelegenheid lenen. Ik krijg heel vaak vragen over dresscodes als Tenue de Musée of Black Tie with a Sportive touch.

Ondanks dat deze zelfbedachte dresscode allemaal van elkaar verschillen, heb ik toch enkele handige tips waaraan je ze kunt herkennen.

1. Betrekking op het evenement

Wanneer je de dresscode niet helemaal begrijpt, moet je het evenement op internet opzoeken. Ga je naar een sportgala? Dan zijn de woorden 'with a sportive touch' opeens heel logisch. Vaak zegt het evenement waarvoor je bent uitgenodigd al heel wat over de dresscode zelf. Ook foto's bekijken van bijvoorbeeld hetzelfde evenement het jaar ervoor kan ideaal zijn om te kijken wat de organisatie bedoelt met een bepaalde dresscode. Daarnaast kun je zo kijken in hoeverre de dresscode formeel of serieus genomen moet worden.

2. Afstammelingen

Andere veel voorkomende zelfbedachte dresscodes zijn de afstammelingen van universele dresscodes. Voorbeelden hiervan zijn: Tenue de Musée of Tenue de l'amour of Summer ready. Vaak zijn de originele dresscodes iets aangepast op de gebeurtenis of het evenement. Tenue de l'amour op een bruiloft en Tenue de Musée op een opening van een groot museum. Het gaat hier eigenlijk gewoon om de originele dresscode Tenue de ville. Volg daarom deze basisrichtlijnen ook op. Wanneer het evenement zich ervoor leent is een kleine twist mogelijk.

3. With a touch of...

Vaak zie je dat de organisatie de bestaande dresscodes net niet genoeg vinden passen bij hun evenement. Toevoegingen als 'with a touch of sparkle' of 'with a touch of white' moet letterlijk genomen worden. Het makkelijkste is om deze 'touch' toe te passen in de accessoires. Dus pumps van glitter of glimmende sieraden. Een touch of white kan bijvoorbeeld een mooie witte clutch zijn of voor de mannen een wit pochet en witte manchetknopen.

4. Creativiteit wordt gewaardeerd

Aangezien de organisatie zelf een dresscode heeft bedacht, zal de gelegenheid niet uiterst serieus en formeel zijn. De eigen twist betekent eigenlijk een beetje: gebruik je creativiteit. Wees daarom niet bang om je leuke ideeën uit te voeren. Wanneer de basis past bij de oorspronkelijke dresscode, kunnen je accessoires best opvallend zijn.

Twijfel je nog steeds over je outfit? Dan bestaan er gelukkig mensen zoals ik of je kunt de organisatie zelf even contacten. Dan weet je in ieder geval zeker dat je gekleed gaat zoals zij dit hadden bedoeld.

Redactie

Redactie

Top