Kleding van plastic afval? Déze merken maken het!

Kleding van plastic afval? Déze merken maken het!

Waste2wear; de naam zegt het al. Afval om te dragen. Ooit gedacht dat dat zou kunnen?

In de meeste gevallen loop je voorbij je volle vuilnisbak en gooi je er iets in zonder erbij na te denken om vervolgens je 'berg' weer door de vuilniswagen op te laten halen.

Afval? Daar zie je de waarde niet van in. En toch zijn er modebedrijven die daar wat anders over denken...

Diep vervuilde oceanen

Het is vast geen nieuwtje wanneer je hoort hoeveel afval er dagelijks weggegooid wordt, laat staan wanneer je de jaarlijkse hoop bekijkt. Het is natuurlijk goed wanneer je het in een prullenbak dumpt; daar zijn ze namelijk voor.

Toch zijn er nog altijd mensen die het weten te presteren om hun afval op plekken achter te laten waar het alles behalve gewenst is, zoals de oceanen. Al veel dieren hebben hierdoor het leven vaarwel moeten zeggen, dus afval in de oceaan is een letterlijke 'doodzonde'.

Gelukkig zijn er ook velen die inzien dat dít niet langer kan en massaal hebben besloten om, onder andere, de oceaan te reinigen. Voor de vervuilde plek is het een verlichting. Maar, wat wordt er nu met dit overbodige plastic gedaan?

waste2wear

Collecties van plastic

Zoals het net al lichtelijk verraden werd, is het ook de fashion wereld niet ontgaan: de grote hoeveelheid plastic. 'Tsja, wat moet je er mee?', zul je jezelf vast afvragen.
Nou, daar wisten diverse modehuizen en winkelketens, waaronder Claudia Sträter, Promiss en Steps wel raad mee.

Deze herfst en winter wordt namelijk anders dan anders aangezien nog dit najaar een ware collectie van tassen, jassen en andere outdoorkleding uitkomt, geheel vervaardigd van gerecycled materiaal. Ruim honderdduizend items zijn hierbij gemaakt van RPET, ook wel 'gerecycled polyester', waarbij ruim dertig procent afkomstig is uit de oceanen en de overige zeventig procent van vuilstortplaatsen is gehaald.

Waar twee miljoen plastic flessen wel niet nuttig voor zijn...

Waste2Wear

De modehuizen en winkelketens doen dit natuurlijk niet alleen. Deze collecties zijn in samenwerking met Waste2Wear, een textielbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het produceren van grondstoffen van gerecycled materiaal. Je afval scheiden is namelijk een, maar het is pas zinvol als je ook iets doet met dat afval.

Deze nieuwe, aankomende herfstcollectie laat dan ook goed zien dat je van afval mooie, nieuwe dingen kunt creëren, dus de eerste stap in de goede richting lijkt hiermee meer dan gezet.

Stijlvol afval

Stijlvol en afval. Waarschijnlijk klinken deze twee termen nogal onwaarschijnlijk wanneer je deze aan elkaar koppelt. Toch zal het je verrassen hoe modieus kledingstukken eruit komen wanneer ze eenmaal zijn vervaardigd van gerecyclede materialen.

En de jassen en tassen voor dit najaar? Die zijn daar een perfect voorbeeld van. Reden genoeg dus om een Waste2wear item voor jezelf te scoren. Ondanks dat 'we' er nog lang niet zijn, lijken de eerste stappen naar een plastic-vrije oceaan gezet. En, hoe meer mensen overwegen gerecyclede materialen te dragen, hoe groter de impact zal worden.

Want een schone aarde, dat wil toch iedereen...

Redactie

Redactie

Top