Vegan mode: verantwoordelijk mooi!

Vegan mode: verantwoordelijk mooi!

Je zult je misschien afvragen wat “Vegan mode” is. Het klinkt alsof het iets te maken heeft met 'vegetarisch'. Dat klopt, vegan is de engelse term voor veganistisch. Veganistische mensen eten geen enkel product dat afkomstig is van dieren, dus ook geen zuivel of eieren. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om je veganistische levensstijl op je garderobe toe te passen. Hierdoor ben je diervriendelijker bezig, het is nog mooi ook! Vegan mode is er inmiddels in allerlei categorieën, van kleding tot schoenen en accessoires.

Weet waar je voor kiest

Als je voor verantwoorde, diervriendelijke kleding wilt gaan, is het goed je te verdiepen in waar we het precies over hebben bij de term 'vegan'. De kern is natuurlijk dat er in het vegan product geen dierlijke materialen verwerkt zijn. Bij schoenen gaat het dan om materialen zoals leer, suede en slangen- of krokodillenhuid. Alles wat gemaakt is van plantaardig of synthetisch materiaal mag wel, inclusief materialen die de echte dierlijke producten nabootsen, zoals namaak suede of imitatieslangenhuid. Dezelfde basis geldt uiteraard ook voor accessoires als tassen. Voor kleding zijn er andere zaken waar je op moet letten.

Vegan kleding en zijde

Als we inzoomen op Vegan kleding dat is er één heel belangrijke materiaal soort die je - naast leer, bont of wol - moet vermijden, namelijk zijde. Je zou geneigd kunnen zijn te denken dat zijde best verantwoord is omdat het natuurlijk is, maar het valt onder de dieronvriendelijke materialen omdat het afkomstig is van de zijderups. Dit is spijtig omdat niet boven het delicate gevoel gaat van zijde. Speciaal gekweekte zijderupsen scheiden massaal zijde af. Hierdoor kijk je wellicht anders naar die prachtige sjaal. Het goede nieuws is dat er meer dan genoeg andere prachtige materialen zijn die wel verantwoord en diervriendelijk zijn. Zoals tencel, rayon, katoen en linnen.

Waar vind je vegan kleding?

Je bent overtuigd dat Vegan kleding en mode de moeite waard is. Maar dan volgt de logische volgende vraag: waar is het verkrijgbaar? Als je daar eenmaal op gaat letten, zal het je opvallen dat steeds meer modemerken en (online-)winkel een specifieke afdeling hebben voor Vegan kleding en schoenen. Een goed voorbeeld is het bekende merk Esprit.

Goed ook om te weten dat zowel in vrouwen- alswel in herenkleding er inmiddels een aanzienlijk Vegan kleding aanbod bestaat. Dus ook sekse is hier geen excuus meer! Voor heren is er bijvoorbeeld een specifieke Vegan schoenenlijn van Toms. Daarnaast bestaan er verschillende 'vegan friendly' webshops, zoals Asos en Zalando. Deze webshops hebben allemaal één of meerdere vegan producten in de collectie.

Redactie

Redactie

Top