Vegan leer: steeds meer in opkomst

Vegan leer: steeds meer in opkomst

Vegan leer is steeds meer in opkomst. Hoewel je het de laatste jaren steeds meer hoort, begint het nu pas echt tot leven te komen: het minder eten van dieren en het meer eten van planten, ook wel het leiden van een veganistisch leven. Inmiddels mag je langzamerhand van massaal gaan spreken, want ook bekende figuren, zoals Lewis Hamilton, Bill Clinton en Joaquin Phoenix, weten 'het goede voorbeeld' te geven. Toch weet 'vegan' niet enkel op voedsel te slaan, want ook in de schoenenindustrie begint dit thema steeds meer op te komen...

Een beter leven...

Steeds meer mensen lijken te gaan beseffen dat een dier net zoveel recht op een goed leven heeft als de mens. Hoewel velen prediken dat 'dieren geen gevoel of besef' zouden hebben, bewijzen een hoop dierendaden het tegendeel. Ze bieden troost, redden een wezentje in nood of beschermen hun kroost alsof hun leven er vanaf hangt.

Vooral door de vele artikelen op sociale media, die laten zien hoe afschuwelijk dierenleed kan zijn, zijn bij velen de ogen geopend. Dieren verdienen een beter bestaan; een veganistisch leven begint dus steeds normaler te worden. Het woord 'alternatief' wordt hedendaags dan ook nog maar zelden aan veganisme gekoppeld.

Diervriendelijke sneakers

Wanneer je tegenwoordig nog echt bont draagt, word je -eigenlijk terecht- aangesproken op deze outfit. Bont wordt namelijk op gruwelijke wijze verkregen, dus hier mag je écht niet aan meewerken. Toch is het niet alleen bont dat van dieren afkomstig is. Eén van de grootste dierenproducten is dan ook het luxueuze leer: een stof die veelvoudig in vooral jassen en schoenen verwerkt wordt.

Zodra je bijvoorbeeld leren sneakers gaat kopen, zie je vast geen koe voor je. Woorden als 'slachthuis' en 'vlees' spreken hierbij meer tot de verbeelding, maar ook voor het gebruik van leer worden vele dieren gedood. Maar, ook hier lijkt de mens steeds meer te beseffen dat het slachten van dieren, enkel voor 'schoenen', niet eerlijk is; ook zij hebben het leven maar één keer gekregen. En voor die gedachtegang, daar lijkt de modewereld een oplossing voor te hebben...

Vegan leer

Steeds meer winkels leggen zich toe op veganistische artikelen, of te wel: kledingstukken die niet van dieren afkomstig zijn, zoals wol, bont of leer. Als alternatief wordt voornamelijk het bekende 'imitatieleer' polyurethaan of polyester gebruikt, al zijn ook stoffen als Lorica en Vegetan steeds meer in opkomst: deze zijn ademend, gaan lang mee én zijn bovenal diervriendelijk. En, steeds meer bedrijven weten hier maar al te graag gebruik van te maken. Wat ook een goed alternatief is zijn canvas sneakers. De wereldberoemde All Stars bijvoorbeeld.

En, het milieu?

Hoewel deze nieuwe materialen niet biologisch afbreekbaar zijn, zouden de synthetische stoffen volgens Vega-Life Mirjam Kramer minder belastend voor het milieu zijn, kijkende naar het looiproces van leer: hiervoor worden zware chemicaliën gebruikt. Vegan leer is dus diervriendelijker en minder belastend voor het milieu, al is het nog niet honderd procent ecologisch verantwoord.

Kortom, wil je graag meer diervriendelijk leven? Probeer het gebruik van leer dan zeker te beperken of de stof niet meer te kopen. En, misschien nog wel van hogere waarde: de diertjes zullen je dankbaar zijn!

Redactie

Redactie

Top