Tenue de Ville kleding voor dames? Dít is de dresscode!

Tenue de Ville kleding voor dames? Dít is de dresscode!

Op een uitnodiging wordt je gevraagd om in Tenue de Ville kleding te verschijnen, want je hebt binnenkort een tuinfeestje of een receptie. Kleine paniekaanval: Wat houdt dat eigenlijk in? Je hebt genoeg mooie kleding, maar niet alles is geschikt: Wát trek je dus aan?

Wat is Tenue de Ville kleding?

Wanneer een speciale gelegenheid plaatsvindt, zoals een receptie, opening of een bruiloft, zul je op de uitnodiging veelal Tenue de Ville tegenkomen. Waar deze 'Franse' dresscode voorheen de betekenis van stadskledij kende, is het hedendaags vooral een chic kledingvoorschrift dat voornamelijk overdag gedragen wordt.

De dresscode Tenue de Ville staat niet vol van strikte regels, maar enkel een 'verzorgde blouse op een skinny broek' is zeker niet voldoende…

Wat trek je aan?

Optie 1: Jurk of rok

Ga je voor een jurkje of rok? Zorg dan voor een midi-lengte: hierbij valt de jurk of rok tot nét over de knieën. Te kort is niet toegestaan, te lang past niet bij deze dresscode. Ook wordt er onder de jurk of rok een panty gedragen.

Is het erg warm? Dan mag je de panty weglaten, míts de outfit een midi-lengte bezit. Let daarnaast ook op de kleur van je panty: tijdens warme dagen wordt een huidskleur je aangeraden. Te donker is hier namelijk niet passend.

Qua vorm kun je het beste voor een A-line of 'pencil dress' gaan, eveneens geldend voor de rok.

Optie 2: Deux pièce

Bij Tenue de Ville kleding kun je als dame ook voor een 'deux pièce' gaan, ook wel het mantelpakje. De broek en het jasje zijn hierbij in dezelfde kleur en stijl: het dragen van een colbert is hierbij essentieel.

Wel of geen print?

Bij Tenue de Ville kleding is het voor dames toegestaan om printjes te dragen. Wel is het belangrijk deze netjes te houden, zoals een classy bloemenprint of een charmant, dun streepje. Opvallen 'mag', zolang het zéker niet de boventoon voert.

Provocerende teksten of pikante toespelingen zijn daarentegen absolute no-go's!

Kleuren

Waar heren vooral donkere kleuren zullen dragen, mogen dames daarentegen juist voor de meer zachte tinten kiezen. Sterker nog, het wordt je zelfs aangeraden. Vooral pasteltinten, waaronder mintgroen, lichtblauw, poederroze en lichtgeel, vallen hierbij goed in de smaak.

Draag je liever klassieke kleuren? Dan zullen tinten als donkerblauw en bordeauxrood eveneens stijlvolle opties vormen. De kleur zwart kun je daarentegen beter thuislaten: deze wordt voornamelijk in de avond én bij andere gelegenheden gedragen.

Tip: Hoe formeler het evenement, hoe meer donker de kleur.

Schoenen

Het meest gebruikelijk zijn klassieke pumps, maar ook ballerina's mogen gedragen worden. Laat de kleur van je schoeisel dan ook aansluiten bij de rest van je outfit.

Ga je het liefst voor de hak? Zorg dan voor een maximale hoogte van 10 centimeter: hoger dan dat wordt veelal niet gewaardeerd.

Accessoires & Make-up

Bij Tenue de Ville kleding is het -zeker in het geval voor dames- niet de bedoeling dat je uitbundig uitpakt met sieraden. Armbanden, kettingen of oorbellen? Houd het klein en subtiel, passend bij jouw outfit.

Een hoedje mag zeker, maar is niet verplicht: deze zul je vaak bij het type 'tuinfeestje' tegenkomen. Ook de tas dient niet al te groot te zijn: kies in dit geval voor een stijlvolle clutch, eveneens als match bij de rest van je look.

En, draag je graag make-up? Zorg dan voor een natuurlijke en subtiele uitstraling. Hevig opgemaakte gezichten passen niet goed bij Tenue de Ville kleding…

Subtiel en classy: het zijn dé richtlijnen als je aan de dresscode van Tenue de Ville wilt voldoen. Opvallen 'mag', overdrijven niet: zó kun jij super stijlvol de gelegenheid betreden.

 

Wat je als man aan moet bij de dresscode Tenue de Ville lees je hier.

Redactie

Redactie

Top