Mannen: zo strijk je je eigen overhemd

Mannen: zo strijk je je eigen overhemd

Strijken is natuurlijk niet het makkelijkste klusje. Het gaat bij strijken om geduld, precisie en vooral ook concentratie. Elk kledingstuk vraagt weer om een andere aanpak en bij een kleine verkeerde beweging strijk je de vouwen er juist in, in plaats van uit en zijn de gevolgen niet te overzien. Vaak wordt dit huishoudelijke klusje dan ook door vrouwen gedaan.

Mannen komen er altijd goed vanaf met de smoes:' Ik kan niet strijken'. Op zich logisch, maar het eindeloos blijven strijken van jullie overhemden gaat een keer vervelen. Daarom is hier dé oplossing! Het: 'hoe strijk ik mijn eigen overhemd stappenplan'. Dit stappenplan zorgt ervoor dat jullie mannen vanaf nu voor altijd jullie eigen overhemd kunnen strijken. Handig hè?

Het: 'hoe strijk ik mij eigen overhemd stappenplan'

Voordat het stappenplan begint, is het belangrijk de strijkbout nooit té lang op dezelfde plek te houden anders brand je door je overhemd heen. Verder is het altijd de bedoeling dat je een overhemd binnenstebuiten strijkt. Dit om kalkvlekken te vermijden en verkleuringen te voorkomen. Daar gaan we:

1.  Klap de strijkplank uit.

  1. Zet de strijkbout aan (stekker in het stopcontact) en laat hem opwarmen. Op de strijkbout zit een - vaak ronde - knop die de standen van de strijkbout aangeeft. Jullie overhemden zijn vaak van de stof linnen, dus zet de strijkbout op (tadáá) de LINNENSTAND. Kijk voor de zekerheid even bij de wasvoorschriften om zeker te zijn of je overhemd van linnen is.
  1. Wanneer het rode lichtje groen kleurt, is de strijkbout op temperatuur en kan hij gebruikt worden. Wanneer je de strijkbout niet gebruikt, zet hem ALTIJD op zijn kont of op de speciaal daarvoor gemaakte standplaats. (Anders → vuur)
  1. Het beste is om je overhemd te strijken wanneer deze nog niet helemaal droog is. Haal je jouw overhemd net uit de kast? Spray hem dan egaal vochtig (niet kletsnat) met bijvoorbeeld een plantenspuit. Een andere manier om vochtig te strijken is de stoomfunctie aan zetten op je strijkbout. Pas op, deze stoom is heet!
  2. Leg het overhemd enkel over de strijkplank en veeg hem met je handen glad. Een goed punt om te beginnen is bij de schouders. Het uiteinde van de strijkplank steekt hierbij in de mouw.
  1. Na de schouders komt de kraag. Strijk deze allereerst van de achterkant, daarna sla je hem om (zoals hij moet komen te zitten). Door het board nog even de andere kant op te strijken zal hij met het dragen goed en netjes op zijn plek blijven zitten.
  1. Vervolgens zijn de mouwen van het overhemd aan de beurt. Zorg er hierbij voor dat je de mouwen goed op de naad legt. Gebruik voor een perfect gladde mouw een mouwplankje. Dit is een mini-strijkbout waar je de mouw omheen kunt schuiven.
  1. Nu alle moeilijke onderdelen zijn geweest is het alleen nog de grote vlakken van het overhemd. Strijk deze eerst met je handen goed glad zodat alle bobbels verdwenen zijn. Ga er dan pas met de strijkbout overheen. Dit voorkomt dat je er juist vouwen IN strijkt in plaats van er uit.
  2. Nu het overhemd gestreken is, betekent dit nog niet het einde van het stappenplan. Want ook het hemd opruimen in de kast, is onderdeel van het strijkproces. Een gestreken hemd kun je het beste aan een stevige kledinghanger weghangen. Doe dit altijd met de knoopjes dicht, zodat hij er niet meer af kan vallen. Moet het overhemd toch gevouwen worden? Bijvoorbeeld voor in de koffer - zorg er dan voor dat de mouwen binnenboord blijven. Verder is een stukje karton een goede manier om enige vorm erin te houden.

    Succes mannen!

Redactie

Redactie

Top