Hoe bescherm je jezelf stijlvol tegen de zon?

Hoe bescherm je jezelf stijlvol tegen de zon?

In Nederland kijken we reikhalzend uit naar het voelen van een warme zon. We staan er tijdens zwarte zaterdagen voor in de file op de Route du Soleil. Zijn we thuisblijvers, dan trekken we bij een gunstig weerbericht massaal naar het strand of het zwembad. Helaas is  niet iedereen toegerust op zoveel heerlijkheid. Daarom is het belangrijk dat we onszelf goed insmeren. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om je tegen de zon te beschermen.

De kracht van UV stralen

De Sun Protection Factor (SPF) is een maat voor hoe goed zonnebrandcrèmes hun werk doen. Inmiddels zijn we allemaal wel doordrongen van de noodzaak van een hoge factor crème als onze huid de eerste zonnestralen gaat zien, net als dat het ene huidtype een hogere beschermingsfactor vraagt dan een huid van het andere type.

Ken je echter ook de Ultraviolet Protection Factor? De UPF geeft aan hoe lang je met een bepaald kledingstuk in de zon kunt blijven zonder je huid aan risico's bloot te stellen. Want UV stralen gaan dwars door kleding heen. Hoe hoog de UPF is, hangt af van hoe fijn de stof geweven is en of het kledingstuk nat of droog is. Een nat kledingstuk laat veel meer UV stralen door.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen de meeste risico's hebben op zonneschade. Zij hebben in hun jonge jaren nog onvoldoende pigment opgebouwd die hen (enigszins) op natuurlijke wijze tegen de zon beschermt. Het is daarom te overwegen om voor kinderen een dresscode 'UV-werende kleding' in het leven te gaan roepen.

Zonnedresscode voor de vrouw

Wat is er leuker als vrouw dan het dragen van een leuke jurk? In combinatie met een grote hoed met brede rand, een trendy zonnebril en wie weet een mooie zomershawl, wordt het lichaam beperkt aan zonlicht blootgesteld. Als je een UV-werende jurk draagt met strepen, ruches, kant of bloemen, ben je helemaal “in” anno 2016. En wil je geen bikini aan, om je buik te bedekken kun je ook denken aan de talloze elegante tankini's of badpakken.

ZomerjurkZomerjurkmango-zomerjurk
Shop zomerjurken bij Bestseller Shop zomerjurken bij de Bijenkorf Shop zomerjurken bij Mango

Zonnedresscode voor de man

Mannen zijn helemaal vernieuwend met een pet met nekbeschermer. Vind je dit toch niks, dan biedt een long-sleeve shirt uitkomst. Leuk met een lange short,  passend bij de uitstraling van de nonchalante vakantie look. Natuurlijk is de look compleet met een stoere zonnebril die ook de UV-stralen in je ogen weert.

Zon verstandig

Totdat een manier is gevonden om de UV stralen uit de lucht te halen, zal je moeten blijven letten op de kracht van de zon. Jezelf beschermen met goede kleding en accessoires is een goed begin. Blijf echter ook altijd crèmes met een hoge SPF gebruiken, drink veel water en denk aan de toenemende risico's bij het beoefenen van watersport.

Redactie

Redactie

Top