Sollicitatiegesprek: Mag je sneakers dragen?

Sollicitatiegesprek: Mag je sneakers dragen?

Je gaat op een sollicitatiegesprek, maar je weet nog niet precies wat je aantrekt. Ga je voor heel formeel of toch iets minder?

En, worden het die klassieke pumps of veterschoenen, of ga je het gesprek met sneakers betreden? De vraag is natuurlijk: 'Waar doe je verstandig aan? Wat wil je uitstralen?'

Kortom, kun je sneakers eigenlijk naar een sollicitatiegesprek dragen?

Werkomgeving

Om te beginnen is het natuurlijk goed om te weten in welke sector je gaat solliciteren en in hoeverre jouw kleding een zekere professionaliteit dient uit te stralen.

Wanneer je bijvoorbeeld bij de bank of een advocatenkantoor wilt werken, zal een chique en formele kledingstijl zeker van je verwacht worden.

Het bedrijf kan een bepaalde reputatie hebben en houdt deze graag hoog of het wil überhaupt een professionele sfeer uitstralen.

Sneakers draag je hier dan ook zeker niet. Zelfs geen Isabel Marant sneakers!

Maar, het kan ook zijn dat je de pijlen op een modern en speels bedrijf hebt gericht, zoals het type Zara, ICI Paris of een flamboyant reclamebureau; in dit geval mag je outfit wat 'vrijblijvender' zijn.

Kortom, pas je outfit altijd naar je werkomgeving aan.

Formele sneakers

Oké, je weet inmiddels dat je -in sommige gevallen- sneakers naar een sollicitatiegesprek mag dragen. Maar, toch zitten er wel enige kanttekeningen aan vast, want 'de ene schoen is de andere niet'.

Wanneer je voor sneakers kiest, kun je het beste voor een toch wat meer formeel model gaan; ook wel sneakers die niet de op-en-top sportieve look hebben; dat is ook weer net te veel van het goede.

'Formele' en geschikte opties zijn dan ook schoenen met een aardse of pastelkleurige tint, zoals wit, beige of donkerblauw; deze zijn neutraal en kun je met veel outfits combineren.

Vermeid hele felle kleuren of hele heftige prints. Zijn je sneakers al een seizoen gedragen en zien ze er afgetrapt uit? Laat ze dan ook maar thuis.

Outfits sollicitatiegesprek

Een nette kledingstijl en formele sneakers: hiermee zul je het in veel gevallen erg goed doen op sollicitatiegesprekken. Laat je zogeheten 'campingtenue' dan ook zeker thuis.

Kies je voor sneakers, zorg dat de rest van je outfit dan niet te casual is. Dus niet een jeans én sneakers, maar combineer met een nette skinny broek of chino.

Wat zijn nu mogelijke opties voor een outfit in combinatie met sneakers?

Outfit vrouwen: Als vrouw kun je denken aan een mooi jumpsuit, de klassieke pencil jurk met de goede lengte, zonder al te veel 'tadá, hier ben ik' of een rok met blouse.

Je kan ook kiezen voor een nette skinny broek met een elegante blouse, eventueel in combinatie met een jasje.

Een printje en accessoires mag, maar houd het subtiel. Probeer liever ook heel felle kleuren te vermijden; dit kan voor sommigen soms iets 'te veel' ogen, mits de gelegenheid daar om vraagt.

Outfit mannen: Mannen kunnen in pak gaan, maar bij een jong, hip bedrijf is dat soms net te formeel.

Je doet er dan goed aan om te kiezen voor een mooie chino in combinatie met een overhemd, eventueel met een nette trui of juist een jasje.

Qua kleur kun je denken aan rustige klassieke kleuren als bordeauxrood, navy, lichtblauw en zandkleurige tinten; deze zijn neutraal en klassiek en geven je veelal een betrouwbare uitstraling.

Kortom, pas je kleding dus naar je mogelijk toekomstige werkomgeving aan. En, mag je sneakers dragen? Doe het dan ook zeker; hiermee geef je jezelf én het bedrijf een frisse look.

Best een goede reden om weer naar mooie exemplaren te zoeken...

Redactie

Redactie

Top