Sleepwet? Sleepjurk zul je bedoelen!

Sleepwet? Sleepjurk zul je bedoelen!

Het blijft een fascinerend iets: de vrouwelijke voorliefde voor onhandige, onbereikbare en onpraktische 'spullen'. Zo wil je het liefst de mooiste hakken aantrekken, ook al komen je voeten er naderhand aardig gehavend uit. Of je besluit een kwartiertje voor tijd nog snel even je nagels te lakken om vervolgens tien minuten lang het risico te lopen dat je vast en zeker ergens tegenaan botst. Zo ook de voorliefde voor de sleepjurk: één van de meest onhandige, maar o-zo mooie kledingstukken.

Disney's schuld

De liefde voor mooie jurken begon eigenlijk vroeger al wanneer je vader of moeder de zoveelste Disneyfilm opzette waarbij de 'prinsessen' veelal op het einde in de mooiste jurken verschenen.

Met grote ogen keek je naar het scherm, want ook jij moest zo'n 'magisch' exemplaar hebben. Misschien nog wat jaartjes wachten, maar ook dit 'moment' moest en zou je eens meemaken.

Helaas bleek de realiteit iets minder mooi: er was geen lieve fee die een jurk toverde, jouw 'favoriet' bleek helaas uitverkocht én ook de prijs was iets minder.

De sleepjurk

Tegenover de grote baljurken van Disney is er nog een type outfit dat echt in het oog springt. Zoals de naam het al zegt, gaat het natuurlijk om de sleepjurk.

Dit type jurk heeft een echte 'glamour' uitstraling en komt dan ook eigenlijk alleen in feestelijke situaties voor. Kenmerkend is dan ook de extra laag stof die op de grond valt en mee wordt 'gesleept' tijdens het lopen.

Welke typen heb je eigenlijk?

Galajurken: De sleepjurk kom je veelal bij gala-avonden en feestelijke gelegenheden tegen. Denk hierbij aan premières, prijsuitreikingen of luxueuze privé gelegenheden waarbij het er veelal om draait om 'gezien' te worden.

Dit type kan dan ook variëren van sexy, zoals een spit en diep uitgesneden hals in kleuren als rood en wit, tot aan modellen met een hoog gesloten hals en een klassieke uitstraling.

Bruidsjurk: Ook als bruidsjurk wordt de sleepjurk volop gedragen. Het geeft dit type jurk nog meer 'grandeur' en uitstraling waardoor het geheel nóg mooier wordt. Een bekend voorbeeld is het witte trouwexemplaar van Kate Middleton, de 'Duchess of Cambridge'.

De nadelen

Het grootste nadeel van de sleepjurk is dan ook de sleep zelf. Hoe mooi het ook mag zijn, je kunt overal achter blijven hangen, het neemt een hoop vuiligheid mee én op het einde van de avond heeft waarschijnlijk het complete gezelschap er minstens één of twee keer opgestaan. Ja, daar word je inderdaad niet erg blij van.

Een ander minpuntje is dan ook 'hoe vaak' je de sleepjurk aan kunt trekken. Velen worden niet dagelijks uitgenodigd voor premières of koninklijke aangelegenheden en ook de lunchverjaardag van de buurvrouw om de hoek leent zich niet echt voor een sleepjurk.

Of het 'gras altijd groener is' bij hen die wél regelmatig sleepjurken kunnen dragen, is dus maar de vraag. En, hoe mooi Disney het ook kan laten zien, ze blijven toch wel aardig onhandig.

Dus, bij deze maar een kleine ode aan het cocktailjurkje: het meest ideale kledingstuk!

Redactie

Redactie

Top