Onderzoek: Zo veel schoenen liggen er ongebruikt in de kast!

Onderzoek: Zo veel schoenen liggen er ongebruikt in de kast!

Een bruiloft, een sollicitatie, een nieuw seizoen of een mooie aanbieding: er is altijd wel een reden om een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Maar hoeveel van deze aangeschafte schoenen dragen we uiteindelijk? En hoeveel paar laten we verstoffen in de kast? Online stijlgids Dresscode.nl ging op onderzoek uit en ondervroeg ruim 5.400 Nederlanders naar hun koop- en verzamelgedrag op het gebied van schoenen. 

Surprise: vrouwen hebben veel meer schoenen dan mannen!

Niet geheel verrassend: uit het onderzoek komt naar voren dat vrouwen over het algemeen een grotere schoenenverzameling hebben dan mannen. Zo zegt ruim de helft van de vrouwen (58%) meer dan 10 paar schoenen te hebben. Dit percentage is beduidend lager onder mannen (28%).

In totaal neemt 38% van de mannen genoegen met minder dan vijf paar schoenen. Een dergelijke relatief kleine schoenencollectie komt bij vrouwen veel minder vaak voor. Slechts 15% van de vrouwen heeft minder dan vijf paar schoenen in de kast liggen.

Vrouwen laten veel meer schoenen verstoffen

De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft een flinke schoenenverzameling. Dit betekent echter niet dat al deze schoenen daadwerkelijk op regelmatige basis gedragen worden. 

42% van de vrouwen geeft aan minimaal 5 paar schoenen ongebruikt in de kast te hebben staan. Onder mannen is dit percentage ‘slechts’ 23%. De meeste mannen laten maximaal 2 paar schoenen ongebruikt (56%).

Wanneer de onderzoeksresultaten worden doorgerekend naar de gehele bevolking, betekent dit dat Nederland minstens 4 miljoen ongebruikte schoenen telt. Zonde!

Nederlanders hechten meeste waarde aan comfort

Dresscode.nl vroeg Nederlanders vervolgens ook wáárom zij bepaalde schoenen laten verstoffen. Het gebrek aan comfort blijkt hier vooral de doorslaggevende factor voor te zijn. In totaal geeft 61% van de vrouwen en 44% van de mannen aan dat de ongebruikte schoenen simpelweg niet lekker zitten; bijvoorbeeld doordat de verkeerde maat is gekocht.

Ook is het ‘verstoten schoeisel’ in veel gevallen lastig te combineren met een outfit. Dit is bij 26% van de mannen en 22% van de vrouwen het geval. 

Vrouwen kopen significant meer schoenen

De meeste Nederlanders breiden jaarlijks hun schoenencollectie uit. Bij het kopen, beperken zij zich het vaakst tot maximaal twee paar schoenen per jaar. In totaal zegt 42% van de Nederlanders jaarlijks niet meer dan twee paar aan te schaffen. 

Er zijn echter grote verschillen in het koopgedrag van mannen en vrouwen. Het percentage vrouwen (35%) dat jaarlijks maximaal twee paar schoenen koopt, is significant lager dan mannen (57%). 

Populairen schoenmerken voor dames zijn op dit moment Nike, Tamaris, Tommy Hilfiger, Ugg Australia en Geox.

Voor heren zijn de schoenmerken Nike, Clarks, Vans, Timberland en Tommy Hilfiger populair.

Redactie

Redactie

Top