Prinsjesdag 2015 special: 5x Marianne Thieme

Prinsjesdag 2015 special: 5x Marianne Thieme

Op Prinsjesdag komt politiek en royaal Nederland tezamen voor de bekendmaking van de troonrede. Daarnaast is er nog een andere reden om op Prinsjesdag je televisie aan te zetten: de dresscode! Jaarlijks zetten vrouwelijke politici hun meest indrukwekkende, gewaagde hoofddeksels op om vervolgens over het Binnenhof te paraderen. Sommige hoofddeksels zijn minstens zo beroemd als de persoon die ze opzet, denk bijvoorbeeld aan de taxidermi's die koningin Beatrix droeg.

Er valt dus genoeg te zien op Prinsjesdag. Toch kijken we altijd het meest uit naar één persoon: Marianne Thieme van de Partij van de Dieren. In tegenstelling tot haar collega's zijn Marianne's outfits niet enkel bedoeld voor de roddelpers, maar hebben ze vaak een diepere maatschappelijke lading. Op deze manier geeft ze belangrijke, vaak onderbelichte, onderwerpen het podium dat ze verdienen.

Omdat we bij Dresscode dol zijn op echte Powerladies, en stiekem een crush hebben op Marianne, hebben we voor dit blog de 5 meest bijzondere outfits van Marianne Thieme voor je op een rij gezet.

De TTIP jurk (2015)

965026e2a6c4f601f60e44881b374617Marianne's meest recente outfit stond dit jaar in het teken van TTIP. Hierbij gaat het om een groot vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Dit verdrag houdt helaas niet in dat we de nieuwe episodes van Game of Thrones nu op exact dezelfde dag kunnen zien als in de Verenigde Staten. Wel betekent dit verdrag dat we chloorkippen en hormoonvlees uit de VS zouden toestaan, wat in strijd is met onze huidige milieuregels.

De jurk is ontworpen door Rianne de Wit en is geïnspireerd op de WMS-ettiketering (de oranje doodhoofd icoontjes op flessen schoonmaakmiddel). Haar hoed symboliseert de donkere wolk die over onze hoofd hangt met dit verdrag, en haar tasje bevat een print waarbij de Amerikaanse en Nederlandse vlaggen in elkaar overvloeien via een grijs gebied.

De €100 jurk (2014)

1410870519_Thieme_Prinsjesdag_2014Dit is misschien wel de meest gewaagde jurk waarin Marianne zich ooit gewaagd heeft. Over smaak valt te twisten, maar de achterliggende boodschap is prachtig. De jurk, die bestaat uit allemaal 100 euro biljetten, is ontworpen door Erny van Reijmersdal en symboliseert de financiële belangen die binnen het huidige kabinet de hoogste prioriteit genieten.

De groene stola en hoed staan voor het concept van Greenwashing: het rondgooien met 'groene' termen, terwijl je stiekem een hartstikke natuurontvriendelijk beleid voert. Marianne geeft het kabinet een stevige veeg uit de pan, zonder hierbij haar elegantie te verliezen. Chapeau!

De jacht outfit (2013)

1379433775_IMG_6154Tijdens Prinsjesdag 2013 besloot Marianne niet te gaan voor een klassieke look. Integendeel zelfs! Marianne ziet eruit alsof ze op het punt staat een paard van de gouden koets te ontkoppelen, en naar het dichtstbijzijnde jachtgebied te galopperen. Dit jaar had Marianne echter haar pijlen gericht op de plezierjacht, oftewel het jagen op dieren voor de lol.

Haar outfit is geïnspireerd op de Huberteslegende, een verhaal van een jager die tot inkeer komt. Haar outfit heeft daarnaast een paar mooie details: de nestels aan de voorzijde zijn behangen met jagerstokens, van o.a. een paard en momenteel bejaagde dieren. Op haar hoed en rug zijn emblemen te zien met een afbeelding van Len Munnik: een vosje dat angstig voor een schietschijf staat. De outfit werd ontworpen door Erny van Reijmersdal.

Het wortel uniform (2012)

1348584535_marianne-thieme-20120918-2In 2012 was Marianne zich aan het opmaken voor het wetsvoorstel om de plezierjacht in Nederland tegen te gaan. Daarnaast wilde ze ook een sterk statement maken en steun betuigen aan het groeiend verzet tegen de uitputting van de aarde en de uit z'n krachten groeiende economie. Geïnspireerd op de kleindochter van revolutionair Che Guevara, liet Marianne een outfit ontwerpen die een reflectie was van haar strijdvaardigheid.

Tom Pijnenburg, student Modemaat aan het ROC Aventus, ontwierp en maakte de jurk, onder begeleiding van docent kledingtechniek Ron van den Akker. De jurk is gemaakt van biologische katoen en wordt gecombineerd met een munitieriem bestaande uit zomerwortels.

De kapiteinshoed (2011)

1316513666_Hoeden_prinsjesdag_2011_Partij_voor_de_DierenOp Prinsjesdag speelt het hoofddeksel een prominente rol bij de aanwezige dames. Marianne gebruikte haar hoofd dit jaar om aandacht te vragen voor het belang van duurzaamheid en diervriendelijkheid in de keuzes van de politiek.

De kapiteinshoed is geinspireerd op de film “Sea the Truth”, die dat jaar uitkwam en zich hard maakte voor een verminderde visconsumptie om zo de roofbouw op de zeeën en de oceanen te verminderen. De hoed is daarnaast voorzien van de tekst 'Save our Seas'.

Dresscode

Dresscode

Top