Onderzoek: De dresscode van First Dates

Onderzoek: De dresscode van First Dates

Het eerste afspraakje is altijd een spannende aangelegenheid. Je wilt per slot van rekening een goede indruk maken op je date. Het kiezen van de juiste outfit is daarbij niet geheel onbelangrijk. Veel mensen vinden dit een lastige opgave, want hoe val je met je kleding in de smaak? Welke kledingstukken kun je beter in de kast laten hangen?

Aan de hand van deze vragen ging Dresscode.nl op onderzoek uit met als casestudy het populaire datingprogramma First Dates van BNNVARA. Kijkers zien hier dagelijks singles elkaar voor het eerst ontmoeten in een restaurant. Met een duidelijke focus op de kleding van de kandidaten, bekeek de redactie van Dresscode.nl 113 dates. In totaal werden de outfits van 123 mannen en 103 vrouwen onder de loep genomen. De opvallendste zaken worden op deze pagina besproken.

Wat mannen dragen tijdens een date
Voor de eerste date blijkt er onder mannen een duidelijke voorkeur te zijn voor het dragen van een overhemd. Dit kledingstuk wordt namelijk door een ruime meerderheid van 69% van de mannen gedragen. Het overhemd wordt qua populariteit opgevolgd door het t-shirt (15%) en de trui (12%). Gekeken naar de kans op een vervolgdate lijkt een t-shirt echter interessanter.

De meeste mannen neigen voor de eerste date naar het dragen van jeans (65%). Precies een derde (33%) van de mannelijke kandidaten draagt een pantalon. In het schoeisel van mannen is echter geen duidelijke favoriet te bekennen. Er is namelijk een duidelijke tweedeling tussen mannen die nette schoenen dragen (49%) en mannen die meer comfort zoeken door voor sneakers te kiezen (46%). De overige mannen kiezen voor nette laarzen of kisten.

 

Hoe vrouwen zich kleden tijdens het eerste afspraakje
Bij vrouwen zijn er, uiteraard, hele andere trends te zien. Tijdens de eerste date zijn jurken bij vrouwen het populairste kledingstuk (41%). Na jurken, worden blousjes het vaakst door vrouwen gedragen (22%), gevolgd door tops (13%), t-shirts (12%), jumpsuits (9%) en truien (3%). Bovenkleding wordt in meer dan de helft van de gevallen (55%) gecombineerd met een pantalon, 31% met een rok en 10% met jeans. Wie denk dat er met een jurkje de grootste kans is op een vervolgdate komt echter bedrogen uit. Een top of een t-shirt geeft de hoogste kans op een vervolgdate.

45% van de vrouwen kiest ervoor om hun outfit af te maken met enkellaarsjes, en deze zijn duidelijk het populairst onder de vrouwen. Vervolgens kiest 17% van de dames voor sneakers die qua populariteit op de voet gevolgd worden door pumps (14%).

Welke kleuren worden gedragen tijdens een date?
Er zijn ook trends te zien in de kleuren die gedragen worden tijdens het eerste afspraakje. De kleuren die door mannen het vaakst gedragen worden zijn wit (28%), blauw (27%) en zwart (20%). Vrouwen dragen duidelijk vaker zwart dan mannen. In totaal kiest namelijk 45% van de dames voor deze kleur. Vervolgens kiezen vrouwen het vaakst voor witte (12%) of rode kleding (11%).

 

 

De meest succesvolle date outfit
Alle eerste ontmoetingen verlopen anders, ook bij First Dates. Soms schiet de vonk gelijk over en soms is de date wat ongemakkelijk. Logischerwijs hebben niet alle kandidaten daarom interesse in een vervolgafspraak. Over het algemeen wil 66% van de kandidaten zijn of haar date nog een keer ontmoeten.

Vaak denken vrouwen dat het accentueren van het decolleté een belangrijk recept is voor een succesvolle date. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. 66% van de kandidaten die een date hebben gehad met een vrouw met diepe inkijk, heeft interesse in een vervolgdate. Dit percentage ligt echter hoger bij de dates met vrouwen zonder diep decolleté (75%).

De prins op het witte paard
Dresscode was vervolgens geïnteresseerd in de vraag of het dragen van een colbert door mannen ook een recept is voor een succesvolle date. Vaak vinden mannen het namelijk fijn om zich netjes te kleden tijdens het eerste afspraakje. Dit lijkt echter niet voor alle mannen te lonen. In totaal heeft 48% van de dates interesse in een vervolgafspraak met een man met een colbert. Zonder dit jasje hebben mannen meer kans op succes. In 64% van de gevallen zien dates de mannen die geen colbert dragen wel zitten.

Voor de eerste date kunnen mannen hun scheermes beter laten liggen. Mannen met gezichtsbeharing blijken namelijk relatief vaker in de smaak te vallen, dan mannen met een gladgeschoren gezicht. Zonder gezichtsbeharing hebben mannen namelijk ongeveer 51% kans op een vervolgdate. Bij mannen met gezichtsbeharing is dit ongeveer 63%, ofwel mannen met gezichtsbeharing hebben ruim 20% meer kans op een vervolgdate dan mannen zonder gezichtsbeharing.

Wie betaalt de rekening van de eerste date?
Ondanks dat daten uiteraard veel kan opleveren, zorgt het vaak ook voor lastige momenten. Naast het kiezen van een geschikte outfit, ontstaat er ook vaak een ongemakkelijke situatie als de rekening op tafel komt. Want wie trekt eigenlijk de portemonnee?

De eeuwenoude traditie dat de man moet betalen blijkt tijdens de onderzochte first dates nog steeds in stand te zijn. Ondanks dat vrouwen in de meeste gevallen wel wat ‘tegenstribbelen’, is het nog vaak dat de man de enige is die de portemonnee trekt. Tijdens 84% van de dates onder heteroseksuele koppels, betaalt de man namelijk nog steeds de volledige rekening.

Tijdens de afleveringen van First Dates kunnen kijkers ook ontmoetingen van homokoppels volgen. Bij deze stellen gaan de eeuwenoude betaalnormen rondom de eerste date niet op en zijn er andere patronen te zien. In verhouding tot de heteroseksuele stellen, wordt er bij homoseksuelen bijvoorbeeld duidelijk minder vaak getrakteerd. Tijdens 55% van de dates tussen homoseksuelen is er één partij die de volledige rekening betaalt. Bij heteroseksuele koppels ligt dit percentage op 88%.

Kans op vervolgdate aanzienlijk kleiner als vrouw (mee-) betaalt
Niet alle vrouwen voelen zich prettig bij de ongeschreven regel dat de man de eerste date moet betalen. In totaal trekt 14% van de hetero vrouwen ook de portemonnee om de gehele of halve rekening voor zich te nemen.

Niet elke vrouw laat zich dus trakteren op het etentje. Voor mannen lijkt dit in eerste instantie een fijne ontwikkeling. Toch moet je als man niet te vroeg juichen als de dame er op staat om mee te betalen. Vrouwen betalen namelijk vaker mee als zij geen interesse hebben in een vervolgdate. Wanneer een vrouw meebetaalt is de kans dat ze geen vervolgdate wil twee keer zo groot als wanneer ze dat wel zou willen.

Redactie

Redactie

Top