Oktoberfest: wat trek je aan?

Oktoberfest: wat trek je aan?

Mocht je in oktober toevallig in Duitsland zijn, dan kun bijna niet om Oktoberfest heen. Ieder jaar wordt in München het grootste bierfeest ter wereld gehouden. Aan lange tafels werken Duitsers jaarlijks duizenden liters bier naar binnen, onder het genot van jolige Schlagermuziek en een dikke bradwürst. Ook in Nederland begint dit feest de laatste jaren steeds populairder te worden.

Of je nu van plan bent dit jaar bij de Duitsers aan te schuiven, of gewoon naar een Oktoberfest party in de buurt gaat, één ding staat vast: je moet je houden aan de Oktoberfest dresscode.

Oktoberfest is naast een ordinair zuipfeest namelijk ook een eeuwenoude traditie met hele specifieke kledingvoorschriften. Lees hieronder hoe je jezelf transformeert tot een echte Duitse Heidi of Günther.

De Heidi-dresscode

Anders dan wat je bij een bierfeest zou verwachten, zijn de vrouwenkostuums bij Oktoberfest hartstikke conservatief. Het voornaamste kledingstuk bij Oktoberfest is de 'dirndl', een traditionele jurk waar je een schort overheen draagt. De traditionele variant valt tot op de enkels, maar je kunt tegenwoordig ook modernere, kortere varianten vinden.

Om te beginnen draag je een boerenblouse, in het Duits bekend als de 'Trachtenbluse'. Kies er een die geen knoopjes of versierselen heeft. De traditionele versies hebben over het algemeen een high-cut, maar je kunt ook gaan voor een low-cut-versie om je outfit net wat spannender te maken. De dirndl draag je vervolgens over de blouse. Een dirndl is het beste te omschrijven als een samensmelting tussen een rok en een mouwloos topje. Over de dirndl draag je vervolgens een schort van dezelfde lengte, genaamd de 'pinaforte'.

Bij een traditionele outfit hoort ook passend schoeisel. Ga hier het liefst voor platte schoenen of lage hakken, want lopen met hoge hakken en vier peulen bier in je hand is onbegonnen werk. Bij je schoenen draag je witte sokken aan die tot je knieën komen, of een panty die past bij je huidskleur.

De Günther dresscode

De lederhosen is het bekendste kledingstuk van Oktoberfest, en misschien wel van de gehele Duitse geschiedenis. Voordat je je in je hosen mag heizen, trek je eerst een wit or subtiel geruit overhemd aan. Je mag zelf bepalen of je korte of lange mouwen draagt, zolang het shirt maar een button-down is.

Daaroverheen draag je de lederhosen met een stel matchende bretels. In negen van de tien gevallen zitten de bretels vast aan de hosen. Mocht je de bretels echter nog los moeten aanschaffen, kies dan een exemplaar waarvan de kleur overeenkomt met die van je lederhosen.

Vervolgens trek je een paar witte, grijze, of neutraal-gekleurde sokken aan met daaroverheen traditioneel schoeisel. De die-hard Oktoberfest-ganger draagt dan ook de klassieke 'Haferlschuh'. Mocht je deze echter niet meteen tegenkomen, of vind je het gewoon belachelijk om nieuwe schoenen voor een feestje aan te schaffen, dan kun je ook kiezen voor zwarte of bruine leren loafers.

Tot slot maak je je outfit compleet met de legendarische Alpenhoed. Deze hoed heeft een brede rand en een hoge top. Daarnaast is de hoed voorzien van een band met daarin een uitpuilende veer. Hou er wel rekening mee dat deze hoed niet voor ieders hoofd is weggelegd, en ook helemaal niet verplicht is. Dragen op eigen risico dus.

Vijf Oktoberfest tips

De gemiddelde prijs van een originele dirndl of lederhosen is vrij pittig. Gelukkig zijn de (nep)varianten bij de partywinkels een beter betaalbaar. Ook kun je zelf een outfit in elkaar zetten met een oude broek of jurk. Iedereen op het feest is lichtelijk aangeschoten, dus je wordt niet al te snel afgerekend op je outfit.

Bij bier drinken en feesten hoort uiteraard het nodige gesjans. Een tip voor de heren: de strik in het schort van een meisje verraadt haar relatie status. Zit het strikje in het midden, dan is ze nog single en ready to mingle. Een strik aan de zijkant betekent dat ze verkering heeft of verloofd is. Een strik aan de achterkant betekent dat je zojuist een kwartier tevergeefs met de serveerster hebt staan flirten.

Mocht je de mogelijkheid zien een extra shirt mee te nemen, maak hier dan dankbaar gebruik van. Bier, worst en dronken Duisters staat namelijk gelijk aan een behoorlijke smeerboel halverwege de dag. Dan is het wel zo fijn om je even om te kunnen kleden.

Op Oktoberfests worden vaak 'Oktoberfest Helles' geserveerd, bieren die speciaal voor het feest zijn gebrouwen. Deze zijn vaak een tikje sterker dan het gemiddelde Duitse bier. Wil je het tot het einde van de avond uitzingen, tik deze bierpeulen dan niet achterover zoals je dat doet met een koud Heineken pilsje.

Nur Schweine trinken alleine! Het is tijdens Oktoberfest een doodszonde om in je eentje aan je bier te lurken, ook als je gezelschap nog niet is gearriveerd. Maak dan gewoon een praatje met je buurman of -vrouw, leer meer over de Duitse gemütlichkeit en koop af en toe een rondje voor de mensen om je heen.

Redactie

Redactie

Top