Nike Air Jordan: Iconische sneakers

Nike Air Jordan: Iconische sneakers

Sneakers: je hebt ze in vele soorten en kleuren. Keuze genoeg, toch? Toch is er een merk dat een iconische status in deze heeft verworven en een ware musthave binnen de 'urban style' genoemd mag worden (en nee, we hebben het niet over de Nike Air Max): het sportieve Nike Air Jordan. Maar, hoe is deze sneaker eigenlijk eens ontstaan?

'Modern retro'

Nike Air Jordan is één van de meest populaire sneakermodellen. De verdikte zool, de hogere achterzijde en voornamelijk kleuren als zwart, wit en rood weten dit type schoen dan ook te typeren.

Veelal zie je ook het bekende Nike logo aan de zijkant, al is dat niet bij ieder type het geval; sommigen bezitten zelfs het silhouet van een basketballende Jordan.

De sneakers van nu hebben nog altijd het retrogehalte behouden, al zijn ze op hun eigen wijze wel degelijk gemoderniseerd; je komt ze dan ook met regelmaat in de 'urban style' tegen. Maar, hoe is dat eens gekomen?

Nike Air Jordan vroeger...

Het begon met de samenwerking van een succesvol bedrijf en één van de beste basketballers ter wereld: Nike en Michael Jordan. Gezamenlijk werd besloten een nieuw type basketbalschoen uit de brengen die door niemand minder dan enkel Jordan zelf gedragen zou worden.

Het waren dan ook Peter Moore, Tinker Hatfield en Bruce Kilgore die het definitieve ontwerp naar buiten brachten in 1984. Het concept Nike Air Jordan werd geboren en begon al snel meer dan alleen een basketbalschoen te worden. Niet veel jaren later werd het een waar fashion item in de 'urban wereld'.

Urban style

Het is geen geheim dat Nike Air Jordan een lange tijd een moeilijke periode heeft gehad.

Toen niet alleen Jordan, maar ook velen anderen -los van de sport- deze sneaker begonnen te dragen, kwam de Nike Air Jordan vaak negatief in de media; zo wisten figuren uit het criminele circuit deze schoen veelal te dragen waardoor er een 'louche' naam aan deze sneaker begon te kleven.

Inmiddels heeft het merk het imago weer opgepoetst en wordt het veelal gedragen in 'urban style'; eigenlijk een sportieve outfit die in casual vorm gedragen wordt.

Denk hierbij aan joggers, wat lossere shirts, hoodies, sweaters, tank tops en leren jasjes. Qua kleuren zie je dan ook veelal denim, zwart, wit, grijs, navy en beige. Zelfs het bekende 'houthakkersruitje' zie je veelal in de urban style. Nike Air Jordan is, voornamelijk door zijn uitgebreide collectie, een onmisbaar item in deze 'street style'.

Maar, welke moet je als verzamelaar écht hebben?

Collectors items

Inmiddels zijn er veel variaties uitgebracht die allen onder de naam van 'Nike Air Jordan' vallen. Sommigen daarvan zijn ook daadwerkelijk 'collectors items' geworden. Maar, aan welke moet je dan eigenlijk denken?

Het gaat natuurlijk om 'statement pieces', zoals V Bin 23, de VII Olympics, de XX3 Titanium, de Eminem IV,  XI 45, de Black/Red en de III Edition; al deze sneakers hebben op hun eigen wijze voor een verandering gezorgd. Hoe aparter ze zijn, hoe meer 'iconisch' hun status.

Bij deze vormen de Nike Air Jordans dus een kleine ode aan 'the man himself': de koning van de basketbal schoenen.

Redactie

Redactie

Top