Wat trek je aan tijdens de Nationale Herdenking?

Wat trek je aan tijdens de Nationale Herdenking?

Op 4 mei staat Nederland stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en worden oorlogsslachtoffers, zowel burgers als militairen, herdacht. De eerste herdenking vond plaats op 9 mei 1945 en werd gehouden op de Dam in Amsterdam. Sindsdien wordt op deze plek, en op andere locaties in Nederland, elk jaar een publieke herdenkingsbijeenkomst georganiseerd, waar burgers schouder aan schouder hun eer kunnen betuigen. Ben je van plan om een herdenkingsdienst bij te wonen, dan is het belangrijk om te weten welke kleding er bij deze aangelegenheid hoort.

Herdenkingsdienst

De herdenkingsdiensten die op 4 mei worden gehouden kunnen worden omschreven als formele aangelegenheden waar op een respectvolle manier wordt stilgestaan bij de slachtoffers uit WOII en de slachtoffers uit oorlogssituaties en vredesmissies die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Het is dan ook belangrijk dat je bewust bent van de lading die bij deze bijeenkomsten hoort, en dat je jouw kleding daar op afstemt. De hele dag zal in het teken staan van de mensen die zijn omgekomen, en het zou dan ook respectloos zijn als je met jouw kleding de aandacht trekt. Als bezoeker kun je het best kiezen voor een sobere outfit.

Dresscode

De kleding die je op de Nationale Herdenkingsdag draagt is enigszins te vergelijken met de dresscode voor een begrafenis. Het gaat er hier vooral om dat je respect toont naar de overledenen en de nabestaanden. Dit kun je bewerkstelligen door sobere donkere kleding te dragen en zo min mogelijk kleur te gebruiken.

Kies voor nette kleding

Kies bijvoorbeeld voor een net zwart pak of mantelpak, en vul dit aan met mooie donkere kleuren zoals antraciet of grijs. Beschik je niet over een pak, kies dan voor een nette donkere pantalon met een overhemd of blouse en eventueel een colbert of jasje. Kies altijd voor schone, dichte schoenen, liefst in het zwart. Vermijd schoeisel waarbij de tenen zichtbaar zijn. Blote tenen kunnen niet alleen als onhygiënisch worden gezien, maar voor een aangelegenheid als de Nationale Herdenking staat het ook niet echt netjes.

Houd het kuis

Draag je als dame een jurk of rok, dan zijn er ook een aantal belangrijke regels om je aan te houden. Allereerst is het van belang dat je je kuis kleedt. Dit wil zeggen dat de rok of jurk niet te kort is, maar tot aan de knie komt of daar overheen valt. Het dragen van een rok of jurk kun je idealiter combineren met een donkere panty. Op deze manier creëer je een meer bescheiden uitstraling. Ook is het van belang dat de boezem bedekt is. Een decolleté kan een afleidende werking hebben en is dus allesbehalve respectvol.

Doorgaans is het ook aan te raden om kleding met mouwen te dragen. Bij kleding zonder mouwen kan een deel van de oksel zichtbaar zijn, en dit wordt in sommige gevallen als onhygiënisch gezien. Heb je dus een blouse of een jurkje met blote schouders, kies dan altijd voor een bijpassend jasje om je outfit af te maken.

Het laatste wat je tijdens de herdenking wilt is dat alle ogen op jou zijn gericht. Vermijd daarom kleding met rafels, gaten of vlekken, of kleding met drukke motiefjes of andere opvallende opdrukken.

Matig het gebruik van accessoires

Net als het vermijden van opvallende kledingstukken en kleuren is het belangrijk dat je opvallende accessoires achterwege laat. Met veel of heftige accessoires kan je outfit al snel schreeuwerig worden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling bij een sobere dresscode. Kies daarom voor kleine, subtiele accessoires in neutrale kleuren. Een goede tip is om je accessoires op elkaar af te stemmen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je riem en schoenen dezelfde kleur hebben. Door accessoires in één bepaalde kleur te kiezen creëer je rust, en maak je je outfit nét iets mooier, zonder dat het de aandacht afleidt.

Dresscode

Dresscode

Top