Mondkapjes meet fashion

Mondkapjes meet fashion

Omdat 1,5 meter afstand bewaren in tram, trein, bus en metro niet haalbaar is heeft de overheid besloten dat vanaf 1 juni het gebruik van een mondkapje in het OV verplicht is. Wil jij nou niet verkleed als tandarts over straat met een blauw synthetisch mondmasker, lees dan snel verder...

Basic mondkapjes

Ook buiten de vitale beroepen gaan we dus steeds vaker een mondkapje dragen. Waar de basic witte mondkapjes bij de groothandels eerst vooral afgenomen werden door tandartsen, nagelstudio's en doktoren is er nu een steeds groter wordende vraag bij particulieren.

Tot nu toe zagen we het gebruik van mondkapjes vooral in het buitenland. Maar, ook bij Nederlanders wordt het gebruik van mondmaskers steeds gewoner. Mensen die voor noodzakelijke activiteiten (zoals boodschappen) op een plek komen waar er meer mensen zijn dan wenselijk, hebben mensen er steeds vaker behoefte aan ‘beschermd’ te worden.

Azië

Als je aan Azië denkt, denk je aan lekker eten, mooie natuur, indrukwekkende tempels, maar ook aan mensen met mondkapjes op.

Met name in Japan is het de normaalste zaak van de wereld om met je mond bedekt over straat te gaan. Je zou misschien denken dat ze dit doen om het inademen van vervuilde lucht of bacteriën te voorkomen, maar niets is minder waar.

Het dragen van een mondkapje is, net als het dragen van oortjes, een manier om direct contact te vermijden. Japanse dames gebruiken het ook als ze snel de deur uit moeten en geen tijd hebben om zich uitgebreid op te maken. 

Modieuze mondkapjes

De afgelopen jaren is het mondkapje in Azië een mode-accessoire geworden. En de modewereld speelt hier natuurlijk ook handig op in. Vele modemerken, zoals Louis Vuitton en Nike, brengen hippe mondkapjes op de markt. Ze zijn tegenwoordig dan ook in allerlei soorten en maten te krijgen. De kapjes hebben de gekste prints, kleuren en opdrukken.

Ben jij voor je werk afhankelijk van het openbaar vervoer, dan ontkom je er dus niet aan om een mondkapje te gaan dragen. Het is niet verplicht om een medisch mondkapje te dragen, dus je kan iets kiezen dat past met je outfit.

Zal met de toenemende regels door het coronavirus deze modetrend dan ook echt overslaan naar Europa? Of zullen de van nature ‘open’ Europeanen de mondkapjes alleen als noodzakelijk kwaad blijven zien?

Redactie

Redactie

Top