‘Modern’ polka dots: Kleurrijker dan ooit!

‘Modern’ polka dots: Kleurrijker dan ooit!

Het is waarschijnlijk één van de oudste prints die je zult vinden en ook één van de meest iconische: polka dots. Al aan het einde van de 18e eeuw werd deze print in diverse kledingstukken gebruikt waardoor het hedendaags nog altijd een 'vintage' look heeft.

Zoals trends komen en gaan, leek ook de polka dot even weg te zijn. Maar, sinds 2018 mag 'ie weer tevoorschijn komen en volop gedragen worden.

Wat zijn polka dots?

De polka dot staat voor een patroon dat zich kenmerkt door ronde en gelijke bolletjes waarbij de achtergrond een volledig egale kleur heeft.

De meest bekende combinaties zijn wit-zwart, wit-donkerblauw en wit-rood, veelal te zien bij retro jurken. Het zijn dan ook die type jurken waar je de polka dot waarschijnlijk van zult kennen én waardoor dat iets of wat 'oubollige' karakter aan deze print blijft plakken.

Maar, eigenlijk is oubollig helemaal niet terecht. Ook de polka dot heeft zich sterk vernieuwd deze dagen waardoor het hedendaags weer een fris en modern dessin is geworden; je mag het dus weer volop laten zien.

Nieuwe kleuren

Tegenwoordig zijn de kleuren van de polka dot niet meer beperkt tot enkel zwart en wit. De kleuren van nu variëren van klassiek tot erg bont, voor sommigen misschien zelfs iets té kleurrijk.

Zo wordt de kleur wit regelmatig met knalgele, framboosrode of zelfs turquoise bolletjes samengebracht waardoor de polka dot een soort 'Mediterrane' make-over heeft gekregen; niet voor niets zie je dit patroon regelmatig terugkomen bij de Spaanse flamencodanseressen.

'Modern vintage' outfits

De polka dot kun je nu modern verwerken in je outfit zonder dat je een oubollige uitstraling krijgt; voornamelijk door het gebruik van frisse en felle kleuren weet je deze 'vintage look' een moderne 'touch' te geven.

Maar, hoe kun je nu zelf een outfit samenstellen? Hier volgen een paar ideetjes om je inspiratie een boost te geven.

Polka dot broek: Kies bijvoorbeeld voor een donkere polka dot broek en combineer deze met een elegante, witte overhemdblouse of juist een felgekleurd jasje. Zorg ervoor dat de felle kleuren de donkere polka dot laten leven.

Top: Breng een felle polka dot print samen met een klassieke aardetint of juist een donkere polka dot op een felle rok of broek; zoek ook hier naar de juiste balans tussen fel en klassiek.

Ook kun je een blauw-witte polka dot top samenbrengen met een wit-blauwe broek; deze look is eigenlijk heel klassiek. Maak deze af met felgekleurde accessoires, zoals knalgele hakken en een gelijke kleur riem.

Rok: Een moderne variant op de vintage polka dot jurk is de rok. Kies voor een strakke, egale kleur top, zoals kobaltblauw, koraalrood of juist lavendel, en kies daarbij voor een flamboyante A-line rok met grote polka dots.

Dit heeft toch een 'retro' look, maar oogt wel een stuk moderner. Maak ook deze outfit af met felle hakken of juist een witte sneaker.

Ben jij ook wel in voor een moderne retro look? Pak dan weer eens lekker uit met felle kleuren en polka dots!

Redactie

Redactie

Top