Onderzoek: Meerderheid Nederlanders voor dresscode in Tweede Kamer

Onderzoek: Meerderheid Nederlanders voor dresscode in Tweede Kamer

Er was gisteren veel te doen om de 'informele' kledingkeuze van SP Tweede Kamerlid Peter Kwint. Sterker nog, zijn V-hals ontketende een landelijke discussie. Naar aanleiding hiervan besloot Dresscode.nl onderzoek te doen. En wat blijkt?

Onder alle Nederlanders is 52 procent voor een dresscode in de Tweede kamer. 43 procent is tegen, zo blijkt uit de representatieve poll onder 1210 bezoekers van het modeplatform.

Nederland streng voor kamerleden

Onder zowel mannen (57 procent) als vrouwen (48 procent) bestaat een meerderheid die graag formele kledingvoorschriften ziet in de Kamer. Mannen zijn hierbij minder coulant dan vrouwen. Vrouwen zijn, op hun beurt, juist strenger voor Ministers. 58 procent van de vrouwen vindt namelijk dat de dresscode voor een Minister strenger moet zijn dan voor een kamerlid. Bij de mannen is dit percentage, met 38 procent, beduidend lager.

Colbert belangrijker dan stropdas

31 procent van de Nederlanders vindt dat kamerleden een stropdas zouden moeten dragen. Een kleine 60 procent vindt dit overbodig. Er is meer consensus als het aankomt op ‘het jasje’. 43 procent van Nederland vindt namelijk dat parlementariërs een colbert of blazer zouden moeten dragen.

Diep decolleté? Nee!

Zowel mannen als vrouwen vinden een diep decolleté not done in de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid van 64 procent vindt ‘een lage hals’ net een brug te ver. Bovendien draagt dit bij aan de beeldvorming, zo blijkt verder uit het onderzoek. 36 procent van Nederland neemt politici namelijk minder serieus als zij zich minder formeel kleden.

Redactie

Redactie

Top