Little Black Dress

Little Black Dress

Zwarte handschoentjes, ballerina's, parelkettingen en de zogenaamde “Little Black Dress” (LBD). Dit was de outfit waarmee actrice en fashion-icoon Audrey Hepburn in de vroege jaren '60 furore maakte, en waardoor het typische 'kleine zwarte jurkje' uitgroeide tot een van de beroemdste fashion items aller tijden. Toch gaat de geschiedenis van de Little Black Dress veel verder terug dan je zou denken!

coco-chanel-ford-dress-little-black-dress

Coco Chanel's Ford Dress

Coco Chanel's 'Ford'

Hoewel Chanel niet de allereerste Little Black Dress ontwierp, heeft zij misschien wel de grootste bijdrage geleverd aan de enorme populariteit van het jurkje.

In 1926 publiceerde Vogue een foto van Chanel's eerste LBD, en refereerde naar het jurkje als “Chanel's Ford”. Hiermee werd bedoeld dat het jurkje net zo populair en onmisbaar was als de auto's van Henry Ford in die tijd.

De kracht van Chanel lag vooral in de eenvoud van haar designs - iets wat destijds revolutionair was. In tegenstelling tot designs van andere ontwerpers, waren de creaties van Coco beperkt tot neutrale kleuren, zoals grijs, zwart en wit en kenden ze weinig opsmuk.

Hoewel er de afgelopen decennia verschrikkelijk veel varianten op de Little Black Dress zijn geweest, lijkt de nadruk nog altijd te liggen op eenvoud van het jurkje - het typerende kenmerk dat Chanel ruim 90 jaar geleden introduceerde.

jaren-50-little-black-dress-new-look-christian-dior

Wespentaille

Christain Dior's 'New Look'

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een belangrijke trend: Christian Dior introduceerde in deze tijd de “The New Look” voor fashion.

Deze nieuwe look was vooral terug te zien in jurken. Deze werden namelijk voorzien van een wespentaille, waardoor de vrouwelijke vormen geaccentueerd werden.

Met name de kleur zwart was erg populair, omdat het de taille nog slanker deed lijken.

Hepburn_little_black_dress

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Een van de beroemdste Little Black Dresses uit de geschiedenis is het exemplaar dat in 1961 werd ontworpen door Hubert de Givenchy en gedragen door filmster Audrey Hepburn in de film "Breakfast at Tiffany's".

Gek genoeg was de jurk, die in de film te zien was, niet helemaal door Givenchy ontworpen. Toen Hepburn een tweetal kopieën van de jurk meenam naar de filmset, oordeelden de producenten namelijk dat de jurken een te groot deel van Audrey's benen lieten zien. Uiteindelijk was het ontwerpster Edith Head die het onderste gedeelte van de jurk herontwierp.

De originele, met de hand gestikte, jurk bevindt zich nog altijd in de privé collectie van Dior. Van de twee bestaande kopieën, is er één in het bezit van het Film Museum in Madrid, en de ander in het bezit van een privé-verzamelaar.

Hoewel de Little Black Dress nog nauwelijks een origineel fashion item genoemd kan worden, is het zijn populariteit over de jaren heen nooit verloren. Het jurkje staat voor eenvoud, tijdloosheid en veelzijdigheid, en is wat ons betreft een van de grootste fashion musthaves aller tijden.

Dresscode

Dresscode

Top