Lingerie en kant, hoe was je dat?

Lingerie en kant, hoe was je dat?

Lingerie staat bekend om het vrouwelijke en lieflijke gehalte, veelal door zachte stoffen als kant en satijn.

Toch kun je het niet áltijd dragen, want ook ondergoed moet met regelmaat gewassen worden.

Dus, hoe kun je deze kwetsbare stoffen het beste reinigen om de kwaliteit zo optimaal mogelijk te houden zodat je lingerie zo lang mogelijk mooi blijft?

Handwas

Allereerst kun je lingerie eigenlijk het beste met de hand wassen om het resultaat zo mooi mogelijk te houden. Maar welke stappen moet je volgen?

Allereerst begin je de wasbak met water te vullen waarbij de temperatuur niet hoger dan 30 graden is; koud tot lauw is hierbij het beste.

Vervolgens zorg je dat de lingerie op kleur schoongemaakt wordt: zo voeg je geen donkerblauw bij zeer lichte tinten, maar zorg je dat 'gelijke kleuren' samengebracht worden.

Laat de lingerie minstens een kwartiertje weken om vervolgens zelf het vuil er zacht uit te wrijven. Voor de meer moeilijke stukken zou je een tandenborstel kunnen gebruiken.

Zodra je dit gedaan hebt, is het verstandig het –inmiddels- 'vervuilde' water weg te spoelen en de wasbak opnieuw met lauw water te vullen.

Laat ook nu de lingerie zo'n 5 minuutjes weken. Is dat allemaal gebeurd? Druk er dan voorzichtig zoveel mogelijk water uit. Daarnaast kun je de lingerie wat droger maken met een zachte handdoek.

Machinewas

Weet je luiheid stiekem toch de overhand te nemen? Zorg dan dat je BH altijd in een speciaal mesh-zakje opgeborgen wordt met de haakjes gesloten.

Hierdoor blijft het toch gescheiden van de andere kledingstukken, maar kan het niet verwikkeld raken of ergens achter blijven hangen waardoor je ondergoed mogelijk beschadigd raakt.

Na het wassen leg je de lingerie op een plat rek of hang je het op zodat het materiaal 'natuurlijk' door de zon kan drogen.

Tips!

Doen:

  • Als het kan, probeer je lingerie dan altijd 'per stuk' te wassen zodat ieder item een eigen behandeling krijgt. Zo weet je zeker dat andere kledingstukken niet voor problemen zorgen.
  • Voor extra zachtheid, gebruik een paar druppels gedistilleerde, witte azijn: deze weet de zeep extra goed te verwijderen en werkt als een wasverzachter.
  • Heb je veel betaald voor lingerie? Dan kun je deze het beste behandelen met speciale lingeriezeep die voor gevoelig materiaal, zoals kant en satijn, ontwikkeld is.

Word je dit toch een beetje te duur? Dan zijn er zelfs nog 'do-it-yourself' methodes om ditzelfde resultaat te behalen.

Niet doen:

  • Zorg ervoor dat je de lingerie nooit in de droger stopt. Niet alleen kan het materiaal mogelijk krimpen, ook kunnen stoffen hier negatief op reageren.
  • Wring je ondergoed nooit uit: de stoffen zijn namelijk vrij kwetsbaar en daardoor gevoelig voor ruwe methodes.
  • Breng felle, lichte en donkere kleuren nooit samen: hierdoor kunnen vlekken ontstaan.

Kortom, wil je graag dat je lingerie zo lang mogelijk mooi blijft? Probeer dan zeker deze tips eens uit. Niet alleen verleng je de levensduur, ook zal de zachtheid niet verloren gaan. Dus, begin die wasbak met lauw water maar vast te vullen...            

Redactie

Redactie

Top