Onderzoek: “Lazy sunday”? Je bent niet de enige!

Onderzoek: “Lazy sunday”? Je bent niet de enige!

De winter is inmiddels in volle gang en dit zorgt voor korte, grauwe en koude dagen. Voor veel mensen is dit na een drukke werkweek een goed excuus om een rustige bankhangdag op zondag te houden. Dit wordt ook wel een ‘Lazy Sunday’ genoemd.

Een zondag heerlijk niets doen: een filmpje kijken, online shoppen en je eten laat bezorgen. Moet je je hier eigenlijk schuldig over voelen? Doen we het niet allemaal wel eens?

Dresscode.nl wilde dit onderzoeken en zette een poll op waar in totaal 1940 mensen aan meededen. Wat blijkt? Nederlanders zijn dol op luie zondagen, en lassen regelmatig zo’n Lazy Sunday in! Gooi dus je schuldgevoel overboord en geniet vooral van je rustige dag.

1 op de 4 nederlanders heeft elke zondag een Lazy Sunday

De cijfers liegen er niet om: Lazy Sundays zijn populair onder Nederlanders. Een kwart van de respondenten (25 procent) zegt zo goed als elke zondag aan een Lazy Sunday te doen. 63 procent van de Nederlanders geeft aan ten minste maandelijks een luie zondag op de bank in te lassen.

Niet iedereen blijkt echter gecharmeerd te zijn van een luie zondag in huis. Een kwart van de respondenten heeft liever een actievere invulling van hun vrije dag. Deze groep Nederlanders zegt nooit een Lazy Sunday te houden.

Wie lassen een Lazy Sunday in?

Vrouwen blijken het vaakst ‘schuldig’ te zijn aan een luie zondag. 77 procent van de vrouwen doet namelijk wel eens aan een Lazy Sunday, tegenover 71 procent van de mannen.

Opvallend is dat een luie zondag het populairst blijkt te zijn onder jongeren. Van de respondenten onder de 18 jaar houdt 86 procent wel eens een Lazy Sunday. Dit staat in duidelijk contrast met Nederlanders van 61 jaar en ouder, waarvan 54 procent wel eens een Lazy Sunday heeft.

Luie zondag het populairst in Overijssel

In Overijssel doet men, in vergelijking met de andere provincies, het vaakst aan een Lazy Sunday. 84 procent van de Overijsselaars geeft namelijk aan wel eens een Lazy Sunday te hebben. Inwoners van Groningen blijken daarentegen juist het actiefst te zijn op zondag. Van de Groningse respondenten houdt ‘slechts’ 65 procent wel eens een luie zondag.

Vrouwen in onesie, mannen in een trainingspak

Het dragen van comfortabele kleding blijkt niet onbelangrijk te zijn tijdens een luie zondag. Van de groep die aangeeft wel eens een Lazy Sunday te hebben, geeft 36 procent aan hier zelfs een speciale outfit voor te hebben. Onder de vrouwelijke respondenten is dit percentage zelfs 40 procent.

Er bestaan duidelijk verschillen in de Lazy Sunday Dresscode onder mannen en vrouwen. Vrouwen kiezen voor kleding zoals een huispak, een pyjama of een onesie, terwijl mannen duidelijk de voorkeur geven aan een trainingspak.

Redactie

Redactie

Top