Beroemde kunstenaars roepen op tot boycot H&M

Beroemde kunstenaars roepen op tot boycot H&M

Een nieuwe tegenslag voor kledingretailer H&M. Amper twee maanden na alle tumult rondom de "Coolest Monkey in the Jungle" trui, waarbij er een donker jongetje stond afgebeeld in een hoodie met deze ongelukkig gekozen tekst, is het nu weer raak.

Ditmaal zijn het beroemde graffitikunstenaars die oproepen tot een boycot van de Zweedse multinational.

Aanleiding voor de oproep? H&M werd benaderd door graffitikunstenaar Revok, omdat de retailer Revok’s werk als achtergrond gebruikt in advertenties voor hun "New Routine" sportkleding campagne. Revok beweert dat hem nooit om toestemming is gevraagd om zijn kunstwerken in reclamemateriaal van H&M te tonen en hij eiste daarom een schadevergoeding.

De oproep tot een boycot wordt inmiddels gedeeld door vele grote namen in de Street Art scene, waaronder Kaws (ruim 1 miljoen volgers op Instagram), Pixel Pancho (119.000 volgers), Conor Harrington (80.000 volgers) en de Nederlandse Street Artist Hugo Mulder.

Volgens The Source stuurden advocaten van Revok H&M een 'Cease and Desist'-brief (oproep om te stoppen met de uiting) waarin stond dat H&M zijn werk ongeoorloofd gebruikte in hun reclame uitingen. In deze brief vervolgden de advocaten dat Revok bang was dat consumenten zouden denken dat er sprake zou zijn van een relatie, dan wel samenwerking tussen de twee partijen.

In verdediging probeert H&M de rechtbank ervan te overtuigen dat illegaal aangebrachte graffiti geen copyright heeft, omdat het er in de eerste instantie niet eens zou mogen zijn. Dit argument werd in 2016 ook gebruikt door het Italiaanse modehuis Moschino, in een zaak tegen graffiti kunstenaar Rime. Deze zaak werd uiteindelijk buiten de rechtbank om afgehandeld. Het copyright argument is sinds jaar en dag een doorn in het oog van graffiti kunstenaars, die hun werk rechtelijk beschermd willen zien.

Een bericht dat is gedeeld door @_revok_ op

De vraag is hoe de zaak zich gaat afspelen in de rechtbank, als het zover komt. Het is ook nog afwachten of H&M er toch voor zorgt dat de zaak buiten de rechtbank afgehandeld wordt. Één ding is zeker: H&M loopt hierdoor weer flinke reputatieschade op.

Redactie

Redactie

Top