How to dress: Corpsbal

How to dress: Corpsbal

Het halflange haar dat strak in de gel staat, de felle stropdassen, de welbekende hete aardappel in de keel; een corpsbal herken je al van meters afstand. Het Grote Studentenwoordenboek beschrijft de studerende kakker als volgt:

Mannelijk lid van studentenvereniging, bij voorkeur een traditionele vereniging, met het liefst zoveel mogelijk gel in hun halflange haren. Strak gestreken broeken, blouses en quasi-nonchalante schoentjes.

Waag jij je binnenkort aan één van de vele mensonterende ontgroeningsrituelen van een studentenvereniging, en wil je weten hoe je het best voor de dag kunt komen bij je kornuiten? Lees dan snel verder, want vandaag behandelen we de fashion-anatomie van een rasechte corpsbal.

Het kapsel

Als corpsbal draag je je haar het liefst halflang, voorzien van een ongezonde hoeveelheid gel. Voor wat stugger haar kun je ook kiezen voor een vette brylcreem of een stugge pomade. Het is de bedoeling dat je je omstanders kunt verblinden met je zijscheiding, terwijl er geen enkel haartje uitsteekt. Het is een doodszonde om aan je haar te komen, maar de meeste mensen zullen dit juist te allen tijden willen vermijden.

Het Brasjasje

Een echte corpsbal herken je aan zijn brasjasje. Deze is vaak tweedehands en zit voor geen meter. Waarom zou je immers serieus geld spenderen aan een jasje, als je dit ook aan bier kunt besteden? Tel daarbij de kans op dat je op je eerste nacht een volle peul bier over je jasje heen kiepert, en de keuze is snel gemaakt. Bij corpsballen is het trouwens de sport wie het goedkoopste tweedehands jasje weet te bemachtigen.

12015636383_cab5772dca_k

Like a cheap suit – Photo Credits: Robert Couse-Baker (Source: Flickr.com)

Het brasjasje dankt zijn naam aan het woord 'brassen', een synoniem voor 'stoeien' in studententaal. Stel, je krijgt mot met een corpsbal van een andere vereniging. Volgens de 'corps' regels pak je hem dan bij de revers van zijn jasje, om hem vervolgens als een volleerd judoka naar de grond te werken. Nog een reden om je colbert zo goedkoop mogelijk in te slaan: de waarschijnlijke levensduur.

Staat je jasje stijf van het bier en ruikt het naar een combinatie van sigaretten en diepvriespizza? Hang je jasje dan op in je badkamer en neem een stomend hete douche om van je kater af te komen. Na afloop zal je jasje nog steeds niet helemaal fris zijn, maar het scheelt wel de stomerijkosten.

Naast het brasjasje is het gebruikelijk om ook een net jasje te hebben, voor evenementen of wanneer je ouders langskomen. Ook een stropdas hoort bij het standaard tenue, alhoewel hier uitsluitend naar mag worden gerefereerd als 'das'.

Schermafbeelding 2015-06-04 om 17.09.59

Drunk – Photo Credits: Duncan c (Source: Flickr.com)

Het overhemd

Het overhemd van een corpsbal is doorgaans niet gestreken, tenzij je er netjes moet uitzien voor een dure gelegenheid. Mochten je ouders langskomen, hou het overhemd dan ongestreken om een geldloze, wanhopige indruk af te geven.

De pantalon en spijkerbroek

Spijkerbroeken zijn ideale kledingstukken voor mensen die veel in kroegen en studentenkotten rondhangen. Gemorst bier droogt vanzelf weer op, en de dag erna zien ze er weer enigszins draagbaar uit. Mocht je in een nette bui zijn, of moet je ergens presenteerbaar voor de dag komen, kies dan voor een pantalon.

De schoenen

Als bal kun je ervoor kiezen om je ganse studententijd door te brengen op vertrapte Converse sneakers. Een echte zelf-respecterende corpsbal kiest echter voor een versleten paar leren schoenen, het liefst matchend met eerdergenoemd brasjasje. Leer wordt alleen maar mooier naarmate het ouder wordt, en sinds je schoenen tweede- of derdehands zijn betekent dit dat ze op hun hoogtepunt zijn. Vooral de plakkerig-uitziende glans van liters gemorst bier geeft je schoenen net dat beetje extra.

Voor nette/formele gelegenheden heb je voor de zekerheid nog een paar normale lakschoenen in de kast staan. Zo laat je je medemens zien dat je toch nog weet hoe het eigenlijk heurt.

Het zijn van een corpsbal is niet voor iedereen weggelegd. Toch heeft het wel degelijk zijn charme. Zo doe je vrienden voor het leven op, en zul je dingen beleven die zo schandalig zijn dat je ze over 30 jaar nog kunt navertellen. Kijk je niet op van een biertje meer of minder en mag je afwas gerust wat weghebben van de Eiffeltoren? Dan ben je in de wieg gelegd voor het corpsballen-bestaan.

Dresscode

Dresscode

Top