Horloges: voor de echte man

Horloges: voor de echte man

Vandaag de dag is het horloge het meest gedragen sieraad van de man. Hij is zelfs populairder dan de (trouw)ring! Horloges draagt men tegenwoordig voor zowel de sier als een functioneel gebruiksvoorwerp. Grote (en kleinere) merken ontwerpen het een na het andere model. Materialen als goud, zilver, metaal en leer in de meest ondenkbare kleuren. Maar wanneer is de liefde van de man voor horloges ontstaan? En hoe kies je nu het horloge dat het best bij jou past?

Een geschiedenislesje horloges

De geschiedenis van het horloge gaat terug naar de 15e eeuw. In deze eeuw werd de tijd nog bepaald aan de hand van de stand van de zon en de sterren. Ook heel handig, maar met de komst van ontdekkingsreizen werd het voor de man belangrijk een nauwkeuriger tijdsbesef te hebben. Dit was namelijk van groot belang om goed te kunnen navigeren op zee. De klok ontstond dus uit pure noodzaak.

De trend om de tijd met je mee te dragen door middel van een draagbare klok, ontstond pas aan het einde van de 16e eeuw. De eerste draagbare klokjes werden echter nog niet om de pols gedragen, maar als een ketting om de nek. Later ontstond de trend om het zakhorloge aan de riem te knopen. In deze tijd waren het voornamelijk mannen die een 'horloge' droegen. Dit omdat zij vaker van huis waren of werkten en daarom een nauwkeurig tijdsbesef nodig hadden. Het horloge uit de 16e eeuw was niet rond, maar had een ovale vorm.

Daarnaast was het horloge niet voor de 'gewone' man, maar voor de mannen met geld. Aangezien het horloge in zijn geheel met de hand gemaakt werd, was het alleen besteed aan de mannen die genoeg geld hadden. Hierdoor werd het horloge in de loop der tijd ook een pronkstuk of een voorwerp waarmee je welvaart kon aantonen.

Het polshorloge

Pas in de 19e eeuw kwam het polshorloge. Dit omdat de tijd op je pols dragen veel handiger was dan constant het klokje om je nek te moeten zoeken. De eerste polshorloges werden alleen ontworpen voor en verkocht aan mannen. Het is dus oorspronkelijk een mannen accessoire. De 19e eeuw was ook de tijd dat het leren bandje populair werd. Deze maakten het polshorloge een stuk goedkoper in productie en dus werd het hebben van een horloge ook steeds toegankelijker voor de gewone man.

De horloges van tegenwoordig bevatten nog steeds hetzelfde mechanische werkje als dat we in 1800 hadden. Alleen is het nu een accessoire voor zowel mannen als vrouw en zijn er verschillende grote merken die het horloge zó hebben ontworpen dat het meer op een sieraad is gaan lijken. Met de komst van digitale horloges, en horloges in allerlei kleuren en vormen is het polshorloge tegenwoordig meer dan gewoon een klok.

Hoe kies je jouw stijl?

Horloges zijn er in verschillende stijlen. Met de vele keuzes die er zijn, is het niet altijd even makkelijk om een horloge te kiezen dat bij je past. Een horloge met een leren band geeft namelijk een hele andere uitstraling dan een metalen band. Verder is de grootte en de stijl van het klokje erg bepalend. Aangezien een horloge vaak een prijzige aankoop is voor een langere tijd, is het fijn om goed voorbereid te zijn bij je aankoop. Hieronder lees je alle tips en adviezen voor het kopen van een horloge:

Over het algemeen zijn er drie stijlen horloges. Je hebt het sportieve horloge, het klassieke horloge - ook wel de dress watch - en de chronograaf. Alle drie hebben ze een eigen stijl die duidelijk te herkennen is.

Sportief
Het sportieve horloge heeft, zoals de naam zegt, een sportief uiterlijk. Toch gaat het hierbij meer op de functionaliteit dan alleen het uiterlijk. Vaak zijn dit opvallende horloges met een grotere klok en meerdere functies. Het horloge wordt doorgaans als informeel gezien en is een goede toevoeging bij een casual outfit. Ook de digitale klok valt onder een sportief horloge. Daarnaast zie je horloge ook in kleuren als groen, blauw en andere sportieve kleuren.

Klassiek
Het klassieke horloge is vooral ontworpen voor de uitstraling en minder voor de functionaliteit. Dit klokje is rustig, formeel en heeft vaak één duidelijke klok. De bandjes bestaan doorgaans uit leer en zijn vrij smal in vergelijking met de horlogebandjes van sportieve horloges. Ook de Romeinse cijfers zijn een herkenningspunt van een klassiek horloge. Het klassieke horloge is stijlvol en wordt vaak gedragen bij een zakelijke outfit.

Chronograaf
De chronograaf is een horloge dat eigenlijk tussen sportief en klassiek in zit. Dit horloge kent verschillende vormen en stijlen. Zowel uiterlijk als functionaliteit zijn bij dit horloge belangrijk. De klok is opvallender dan de klassieke door de vaak stoere en opvallende klok. Een Chonograaf kan zowel informeel als formeel gedragen worden.

Hoe kies je jouw materiaal?

Naast het kiezen tussen de drie stijlen is zowel de kleur als het materiaal van de band bepalend. Bij de kleur is het belangrijk te bepalen welke kleur het beste past bij de kleding die je hebt en de omgeving waar je hem gaat dragen. Het moment dat je een formele zakelijke fulltime baan hebt is een sportief horloge in lichtblauw niet jouw beste match. Bekijk voor je het horloge aanschaft eerst even snel je kledingkast en kijk welke kleuren jij over het algemeen draagt.

Verder is het materiaal van de band ook van grote invloed. Hieronder vind je per materiaal de uitstraling die het horloge krijgt.

Metaal: Stoer - grof - opvallend - minder exclusief - informeel
Zilver: Stoer - exclusief - verfijnd -
Goud: Klassiek - stijlvol - exclusief, stijf
Leer: Mannelijk - verfijnd - klassiek

Plastic: Informeel - sportief - opvallend - goedkoop

De beste tip bij het kiezen van een horloge is altijd nog om hem om te doen en in een spiegel te kijken. Dan pas zie je wat het horloge en het materiaal met je doet en hoe het bij jou staat. Veel passen en alle stijlen proberen die je mooi vindt zal er uiteindelijk voor zorgen dat je tot jouw perfecte match komt.

Redactie

Redactie

Top