Great Gatsby feest? Zó ziet de dresscode eruit!

Great Gatsby feest? Zó ziet de dresscode eruit!

Great Gatsby: glitter, glamour en vintage uit de jaren 20 van Amerika. Het werden met recht 'bewogen' jaren genoemd. Hoewel het meer een politieke betekenis had, wist ook de mode-industrie een grote verandering te ondergaan.

Zo werden de rokken korter en kledingstukken uitdagender, maar wisten ook de vormen meer recht te lopen. Het was de tijd waarin 'a little party never killed nobody' het hoofdthema van de feestende elite werd...

The Great Gatsby

Geschreven door de Amerikaan Scott Fitzgerald in 1925 en tot op heden nog één van de best verkochte verhalen ooit: The Great Gatsby.

Lang geleden, toen Long Island te New York zich nog in de jaren 20 begaf, wist een charmante ex-veteraan, ook wel Jay Gatsby, zich naar de rijke bovenklasse op te werken, al wist niemand waar zijn rijkdom precies vandaan kwam.

Na het kopen van een luxueus landgoed wist hij de grootste, meest extravagante feesten te geven; iets dat ze in de jaren 20, ook wel de bekende Roaring Twenties door politieke en maatschappelijke gebeurtenissen, maar wat goed konden gebruiken...

Vintage jaren 20

The Great Gatsby speelt zich in de jaren 20 af: voor een dresscode geldt hierbij dus vintage kleding. Kenmerkend voor deze modeperiode is de garçonne look: vrouwen dienden hierbij zo 'recht', en dus zo mannelijk mogelijk, te ogen waarbij de rondingen maar minimalistisch getoond werden.

Dit betekent echter niet dat de stijl preuts was; integendeel. De rokken werden namelijk korter en de kleding meer uitdagend; meer als een 'lust voor het oog'. Ook werden de stoffen meer transparant, vervingen de rayon kousen de dikke maillots en was de open rug van een jurk meer een regel dan een uitzondering geworden...

Outfit voor vrouwen

Voor vrouwen geldt een jurkje of een doorzichtige mesh top met vrij korte rok. Belangrijk is vooral de meer rechte snit van de outfit in combinatie met transparante stoffen, al mag een taille best 'getoond' worden. De kleuren die overheersen zijn voornamelijk zwart, rood, wit en metallic, zoals goud of zilver, veelal te zien bij de iconische flapper dress. Kenmerkend zijn ook de ontblote schouders zonder nadruk op het decolleté.

En, vergeet vooral de dansbare pumps niet...

En, mannen?

Maatpakken: dat is het codewoord voor mannen. Witte overhemden en zijde dassen of een butterfly worden hierbij gecombineerd met chique maatpakken waarbij de kleuren kunnen variëren.

Zo kan het pak geheel zwart zijn, maar ook een combinatie van een witte broek en een bordeauxrood, gestreept jasje kan. Eveneens het gebruik van het gilet, -lederen- lakschoenen en een vilten hoed zijn van belang.

Accessoires

Zowel mannen als vrouwen worden bij een Great Gatsby feest aangeraden gebruik van accessoires te maken, te denken aan, vooral bij vrouwen, weelderige sieraden als lange -imitatie- parelkettingen en sjaaltjes. 'Kleine' hoeden, veelal samengebracht met glansparels voor vrouwen, vallen bij deze stijl niet te missen, evenals de hoofdband met sierlijke veer. De outfit moet dus vooral glamour uitstralen.

Heb je een Great Gatsby feestje? Zorg dan voor een elegante, vintage look, gecombineerd met accessoires en glinsterende items. Nu nog de danspasjes van de Charleston leren...

Redactie

Redactie

Top