Geschikte kleding tijdens de Ramadan

Geschikte kleding tijdens de Ramadan

De Ramadan ook wel 'de maand van het vasten', is voor veel Moslims begonnen.

Al jarenlang vormt deze maand één van de belangrijkste perioden van het jaar aangezien deze tijd voor de 'zuivering van de ziel' staat.

Er zijn dan ook behoorlijk wat regels waar je je als moslim aan dient te houden. Dit geldt dan ook zeker voor de kleding. Maar, wat kun je dan eigenlijk het beste dragen tijdens de Ramadan?

Wat is de Ramadan?

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische jaarkalender.n

Deze maand wordt beschouwd als de periode van inkeer en je overgaat tot vasten.

Hierbij zijn bepaalde zaken niet toegestaan, zoals het overdag nuttigen van drank- en etenswaren. Enkel vóór zonsopgang en ondergang mag je iets tot je nemen.

'Waarom doen moslims dit eigenlijk?', vragen velen zich af.

Kort gezegd is het een periode om je ziel te zuiveren: beseffen hoe het voelt om honger te hebben en daarmee de empathie voor mensen die het minder hebben te vergroten.

Daarnaast zou het karakter en zelfdiscipline helpen kweken, dus het is eigenlijk puur voor versterking van het individu.

Bedekkend

Veel moslima's dragen tijdens de Ramadan voornamelijk bedekkende kleding; dit is uit respect voor het Islamitische geloof. Veel bloot rond de buste of benen? Dat wordt niet gewaardeerd.

Het is dan ook wel zo respectvol je hier aan te houden om zo niemand tegen de borst te stuiten. Maar, waar moet je dan eigenlijk precies aan denken?

Om te beginnen is de kleding nog altijd vrij traditioneel, zoals lange jurken of rokken met veel stof. Een stoere jeans met open blouse? Laat dat maar even in de kast liggen...

Outfit Ramadan

Wil je ook graag een geschikte outfit voor de Ramadan kopen, maar weet je niet exact waar je beginnen moet? Dan kun je met de volgende richtlijnen aardig vooruit:

  • Zorg ervoor dat de jurk of rok een goede lengte heeft: dit betekent dat 'ie tot óver de enkel moet lopen; het liefst tot op de grond.
  • De outfit mag geen strakheid bezitten: de contouren van het lichaam mogen zo min mogelijk zichtbaar zijn. Kies dus voor wijde modellen.
  • Diverse lichaamsdelen moeten bedekt worden, zoals de buste, schouders en benen. De armen mogen daarentegen wel gedeeltelijk vrij van stof zijn.

Zoals je ziet, moet de outfit dus lang en bedekkend zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen kleurrijke stoffen zou mogen kiezen. Integendeel zelfs...

Kleuren en prints

Als de 'klederdracht van het Midden-Oosten' ergens bekend om staat, dan is het wel om de kleurrijke prints en stoffen. Tijdens de Ramadan hoef je dan ook zeker geen zwart te dragen.

Denk hierbij gerust aan streepjes, een 'scarf print' of juist een zomerse kleur, zoals pastelroze of koraalrood. Je mag hierbij de outfit afronden met een chique tailleriem en pumps.

Kortom, houd de look voor de Ramadan lang en bedekkend: zo kun jij het meest comfortabel de periode van vasten ingaan. Nu nog even een outfit uitzoeken...

Redactie

Redactie

Top