Eerste werkdag: Wat trek ik aan?

Eerste werkdag: Wat trek ik aan?

Je eerste werkdag vraagt om een goede outfit, want je kunt maar eenmalig een eerste indruk achterlaten. Uitdagend of elegant? Zakelijk of juist creatief? Toch is niet alles even geschikt... Dus, wat trek je aan om een positief effect te krijgen? En, wát kun je beter thuislaten?

Uitstraling bedrijf

Allereerst vormt het een aanrader om je nieuwe werkplek eens onder de loep te nemen. Heeft het een reputatie hoog te houden, zoals bijvoorbeeld een advocatenkantoor of bank? Dan dien je voor een zakelijke en professionele outfit te gaan.

Is je baan iets vrijblijvender, denkende aan dierenartsassistente of medewerker van een zekere winkelketen? Dan mag de look meer casual-chic zijn.

Bekijk dus vóórdat je een outfit uit de kast trekt wát het bedrijf uitstraalt en vraag desnoods, bijvoorbeeld tijdens je sollicitatie gesprek, of er een dresscode geldt.

Zo voorkom je onnodige kleding blunders op je eerste werkdag.

Don'ts op je eerste werkdag

Je wilt een goede eerste indruk maken en gaat op zoek naar een geschikte kledingstijl. Een verkeerde keuze is zo gemaakt, dus dat wil je voorkomen. Maar, hoe doe je dat?

Om te beginnen is het, zowel geldend voor mannen als vrouwen, niet verstandig om in een te casual outfit, denk aan sportieve of vrijblijvende items, aan te komen; je wilt namelijk niet de impressie wekken dat je net van de camping komt. Ook provocerende teksten op shirts of pikante outfits, zoals een zeer aanwezige decolleté, zijn absoluut niet geschikt; je collega's zullen het als een schreeuw om aandacht zien.

Do's op je eerste werkdag

Er saai bijlopen? Dat hoeft natuurlijk niet. Wel is het verstandig om voor een bescheiden-elegante look in plaats van een theatraal-elegante outfit te gaan. Je kleding mag best opvallen, maar voor een eerste werkdag kan dat óf een beetje te 'hier-ben-ik' overdreven of zelfs overdressed overkomen; ook deze vorm van kleding kan negatief uitpakken.

Zorg dus voor een perfecte harmonie tussen opvallend en verfijnd en probeer ook eventuele accessoires rustig te houden. Het blijft immers werk en geen privésfeer...

Mannen

Naast het pak kunnen mannen ook voor een casual-chique outfit gaan: denk bijvoorbeeld aan een -dungebreide- trui, evenzo het coltrui-model, of lichtgekleurd overhemd op een donkere tailored broek of een meer casual chino in bijvoorbeeld donkerrood.

Is je werkplek minder aan regels gebonden of zelfs wat creatief? Denk dan ook eens aan fellere kleuren, een jasje in pasteltinten of juist een stijlvolle combinatie van chic en 'artistiek'.

Sneakers mogen ook, al moeten ze er wel netjes en verzorgd uit zien. Het moeten natuurlijk geen sportschoenen lijken...

Vrouwen

Ook vrouwen kunnen zich uitleven in de wereld van casual-chic. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvolle broek in combinatie met een elegante top of juist de klassieke kokerrok met chiffon blouse. Eveneens de kokerjurk of een moderne jumpsuit valt aan te raden, maar ook een tailored broek, met knopen, met een coltruitje vormt een top combinatie.

Wat het altijd goed doet is een mooie getailleerde blazer. Die kan zowel op een mooie rok als een nette pantalon voor een zakelijke look. Mag het iets losser dan kan hij ook op een skinny jeans met enkellaarsjes. Meer casual, maar nog steeds netjes.

Wees ook zeker niet bang om met kleuren, prints en accessoires te spelen. Maar, houd ook dit verfijnd.

Ga je voor een goede eerste indruk op je eerste werkdag? Laat jezelf dan zeker zien, maar blijf wel bescheiden. En die te vrijblijvende outfit? Die mag je weer lekker aan als je thuis bent...

 

Redactie

Redactie

Top