Dresscodes op school: terug naar het schooluniform?

Dresscodes op school: terug naar het schooluniform?

Steeds vaker hoor je het terugkomen: een dresscodes op school. Je zult hierbij snel aan het schooluniform denken, maar dat is meer een ouderwets concept.

De dresscodes van nu uiten zich niet zozeer in het vroegere uniform. Wel zijn er regels waar leerlingen zich aan moeten houden. Maar, waarom is dat zo en wat trek je hierbij aan?

Verzorgde uitstraling

Vroeger werd op veel scholen het schooluniform gedragen; iets dat je vast uit films kent. Vooral religie speelde hier een rol in, zoals het gedachtegoed van het christendom.

Voornamelijk op gereformeerde scholen kwam je het schooluniform tegen. Hedendaags wordt er in Nederland niet meer met dit type dresscode gewerkt. Wel is het zo dat bepaalde kledingvoorschriften op scholen steeds normaler beginnen te worden.

Niet zozeer om preuts te zijn, wel om de leerlingen van een geschikte outfit te voorzien. Met andere woorden: een verzorgde uitstraling is belangrijk. Ergens klinkt dat logisch, maar vanwaar dat opkomend verlangen van scholen?

Te veel vrijetijdskleding

De leerlingen en studenten van nu hebben een grote vrijheid rond kledingkeuzes, zeker in het vrije Nederland. Zo wil de één graag een bepaalde stijl uitdragen: 'Dit ben ik en ik hou van gothic.'

De ander gaat het liefst in een uitdagende outfit, zoals hoge hakken en een korte rok. De daaropvolgende komt het liefst in kleding die je naar voetbaltraining aantrekt. Wanneer je het zo leest, klinkt het ook als een bonte mix.

Veel scholen vinden veel van dit soort type outfits ongeschikt voor school. Zelfs teenslippers worden met het grootste gemak gedragen: iets dat velen behoorlijk storend vinden.

Kortom: casual mag, maar wel tot op zekere hoogte.

Niet te streng

Een dresscode op school klinkt veelal zwaar: het zijn immers regels waar je je aan dient te houden. Toch valt het in Nederland nog mee: zó streng zijn de voorschriften ook weer niet. Wél moeten de leerlingen een verzorgde uitstraling bezitten.

Korte broeken, minirokjes, teenslippers en sportbroeken: deze ultieme vrijetijdskleding moet je dus thuislaten. Maar, wat is dan wel geschikt?

Dresscodes op school: Wat trek je aan?

Dresscodes op school staan dus voor een nette uitstraling. Maar, wat hoor je te dragen?

School dresscode jongens:

Als jongen trek je een lange broek aan, bijvoorbeeld een spijkerbroek of chino. Als bovenzijde kun je voor items als een overhemd, trui, sweatshirt of polo gaan.

Belangrijk is vooral dat het geen sportieve of vakantie-outfit wordt. Sneakers mag je gerust dragen, zolang het geen sportschoenen worden.

School dresscode meisjes:

Voor meisjes geldt eigenlijk hetzelfde. Je kiest hierbij voor een lange broek in combinatie met een passende bovenzijde. Denk hierbij aan een truitje, blouse of verzorgde top.

Jurkjes of rokken mogen wel, zolang het niet te kort of uitdagend is. Sneakers mogen eveneens gedragen worden, maar 'te sportief' mag niet.

 

Dresscodes op school geven dus nog een behoorlijke vrijheid, want de regels zijn niet enorm strikt. Wel moet de outfit netjes en verzorgd ogen en dus niet te uitdagend, provocerend of een camping look hebben.

Dus, wel of geen voorstander: het 'schooluniform' is in opmars. Maar, of dit er doorkomt in het vrije Nederland valt te betwijfelen...

Redactie

Redactie

Top