Dresscode voor de kerst

Dresscode voor de kerst

De kerstdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat er veel borrels, feestjes en familiebezoekjes aankomen. Om ervoor te zorgen dat je op dit soort feestelijke gelegenheden goed voor de dag komt, deelt Dresscode.nl een aantal tips voor een geweldige kerstoutfit.

Wat is de juiste dresscode voor de kerst

Hoewel er geen officiële kledingvoorschriften of dresscode voor de kerst bestaat, dien je er tijdens de kerstdagen wel verzorgd en feestelijk uit te zien. Het kan zijn dat er op de uitnodiging van het kerstfeest of de kerstborrel ook een dresscode staat, zoals 'Black Tie' of 'Smart Casual'. Hou je aan de dresscode om gênante taferelen te voorkomen.


Wanneer er geen dresscode op de uitnodiging staat, kleed je dan feestelijk aan. Kies een outfit met feestelijke details, maar hou het ook ingetogen tijdens de kerstdagen. Voor dames betekent dat bedekte schouders, een bedekte buik en geen al te korte rokjes.

Bij een kerstborrel kunnen de heren zich houden aan de dresscode 'Tenue de Ville' of 'Business Casual', mits er nadrukkelijk op de uitnodiging staat vermeld dat je in smoking wordt verwacht!

Foute kersttruien

“Feestelijke” kleding is voor iedereen anders. Voor de één betekent dat een outfit met blinkende accessoires, voor de ander kan dat een enorm foute kersttrui zijn. Het foute modeitem is inmiddels zo populair geworden, dat er in Nederland zelfs een speciale Kersttruiendag is uitgeroepen. De kersttrui is net als de Kerstman overgewaaid uit Amerika, waar de kersttruien werden gedragen om warm te blijven tijdens The Great Depression in de jaren '30.

Na de crisisjaren in Amerika verloren de kersttruien aan populariteit. Pas in de jaren '80 maakten de kersttruien hun comeback als kledingstuk dat werd gedragen tijdens de vakantiedagen in december. Ook in Engeland werden de kersttruien populair nadat de bekende zangers Andy Williams en Val Doonican tijdens hun kerstshow op televisie verschenen in gebreide truien met kerstpatroontjes.

De kersttruien kenden opnieuw een opleving toen de kerstfilm National Lampoon's Christmas Vacation in 1983 werd uitgebracht; de hoofdrolspeler in die film, Chevy Chase, liep in die film rond met truien die op dat moment nog 'Jingle Bell Sweaters' werden genoemd. Hierna volgde er een periode waarin de kersttruien uit de gratie leken te geraken. De kersttruien werden in die tijd vaak als kerstcadeautje gegeven wanneer je een grap bij iemand uit wilde halen.

Sinds begin deze eeuw zijn de kersttruien echter weer helemaal 'hot'. Celebrities zoals Pharrell Williams, Kanye West, Taylor Swift, Matt Damon en Justin Bieber verschenen de afgelopen jaren in kersttrui. Ook dit jaar lijkt de kersttrui weer een must-have voor de feestdagen; zo worden er kerstparty's gegeven waarop het dragen van een kersttrui verplicht is!

Kerstjurkjes

Voor de dames betekenen de kerstdagen een jaarlijkse zoektocht naar de meest feestelijke jurkjes. Wat de dresscode voor de kerst ook is, de meeste dames willen tijdens de feestdagen indruk maken en kiezen voor een jurkje met veel glitter en glamour. Anderen houden het liever sober en kiezen voor een elegante zwarte jurk.

Hou bij het dragen van mouwloze jurkjes rekening met het weer tijdens de koude winterdagen; een blazer, vestje of jasje met trendy sjaal maken de kou al een stuk draaglijker en zijn daarnaast een passende aanvulling op jouw kerstoutfit. Welk kerstjurkje je ook kiest, vul je outfit aan met sierlijke accessoires. Kerst is hét moment voor feestelijke sieraden. Kies voor opvallende sieraden bij een eenvoudig outfit, en kies voor rustige accessoires bij een opvallende jurk. Op die manier hou je je outfit perfect in balans.

Kleuren

Rood is de kerstkleur bij uitstek. Hou er wel rekening mee dat je met je knalrode cocktailjurk in het oog springt bij anderen. Rood is namelijk een echte eyecatcher. Ga je liever voor veilig? Kies dan voor bordeauxrood, of nog veiliger, zwart. In een zwarte jurk kom je zowel feestelijk als elegant over. De kleur wordt niet voor niets veel gedragen tijdens de kerstdagen. Verder gelden er over het algemeen geen echte kleurregels. Dat betekent dat ook 'typische zomerkleuren' niet zijn uitgesloten. Het is tenslotte feest, dus fleur de avond op met feestelijke kleuren zoals roze, wit, goud of turquoise!

Wat je ook aantrekt en wat de dresscode voor de kerst ook is, zorg ervoor dat je outfit aansluit op jouw persoonlijke stijl. Investeer in feestelijke kleding; tijdens de kerstdagen mag je best opvallen. Laat je accessoires stralen en laat je fantasie de vrije loop gaan.

Alvast een zalig kerstfeest toegewenst in je stralende kerstoutfit!

Dresscode

Dresscode

Top