Met Pasen in het Vaticaan? Dit is de dresscode

Met Pasen in het Vaticaan? Dit is de dresscode

De lente is officieel aangebroken en voor veel mensen betekent dit dat zij zich gaan klaarmaken voor Pasen. Waar sommigen ervoor kiezen om dit thuis te vieren met de familie, zijn er genoeg mensen die hun vrije dagen gebruiken om een mooie stedentrip te maken. Een van de populairste vakantiebestemmingen in de paasvakantie is Rome, wat vaak wordt gecombineerd met een bezoek aan het kleinste staatje ter wereld; Vaticaanstad.

Hier kun je niet alleen genieten van heerlijk eten en prachtige wijnen, je kunt ook een groot aantal culturele bezienswaardigheden bezoeken. Met name tijdens Pasen is het Vaticaan een belangrijke toeristische trekpleister, omdat de Paus dan de Urbi et Orbi uitspreekt. Voor de Nederlanders die tijdens deze Paaszegening op het Sint Pietersplein staan, hier nog even de belangrijkste kledingvoorschriften.

Regels en voorschriften

Eigenlijk zijn de kledingregels voor het betreden van het Vaticaan vrij simpel. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat zowel de schouders als de knieën bedekt moeten zijn. Ook is het niet toegestaan om een pet te dragen, in de kathedraal zelf moeten ook gewone hoeden af. Bij warm weer en veel zon kan deze laatste regel worden versoepeld. In dat geval is het dragen van een nette hoed wel toegestaan. Voor diegene die onvoorbereid naar het Vaticaan komt is er bij de ingang de optie om een plastic kostuum op knie-lengte te kopen, maar dit is natuurlijk niet heel erg flatteus, en zéker niet fijn met warm weer.

Wat kun je het best dragen in Vaticaanstad?

Nu zijn de officiële kledingvoorschriften heel duidelijk in wat er absoluut niet mag, maar er zijn ook nog een aantal ongeschreven regels waar je je aan zou moeten houden. Vanwege het formele karakter van het Vaticaan, en met name tijdens Pasen, is het aan te raden je enigszins netjes aan te kleden. Kleren met gaten of vlekken kunnen bijvoorbeeld écht niet.

Ook is het belangrijk om te letten op accessoires en make-up. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je dichte schoenen en niet te opvallende sieraden draagt. Dames wordt geadviseerd lichte make-up te dragen en neutrale kleuren te gebruiken. Wil je meer inspiratie voor een ideale outfit? Bekijk dan onze smart casual en casual chic dresscode tips. Deze kledingstijlen zijn over het algemeen wat netter dan gewone vrijetijdskleding (maar ook weer niet overdreven netjes) en zijn precies wat er van je verwacht wordt.

Informatie over kledingvoorschriften in het Vaticaan

Wat te dragen bij warm weer?

De voorspelling rond Pasen is, met temperaturen rond de 20 graden, erg aangenaam te noemen. Toch kan met name in de zomertijd de temperatuur makkelijk oplopen tot zo'n 35 graden. Bij dit warme weer is het over het algemeen lastiger om je netjes te kleden. Voordat je op vakantie gaat is het dus verstandig om de lokale weersomstandigheden en temperatuur te bekijken, zodat je je kleding hier op kunt afstemmen. Een goede kledingstip is om te werken met laagjes.

Als je na je bezoek aan het Vaticaan lekker op een terras in het zonnetje wilt gaan zitten, dan is het veel makkelijker om iets uit te trekken. Dames kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een jurkje dat tot over de knieën valt, in combinatie met een leuk vestje of jasje. Heren kunnen over het algemeen al wegkomen met een nette blouse en een lange broek, alhoewel nettere kleding een stuk meer wordt gewaardeerd.

Ook kun je letten op het materiaal van je kleding. Vermijdt bijvoorbeeld wollen kleding, extreem synthetische en donkere stoffen, en probeer zoveel mogelijk te werken met katoen of linnen. Met name als je veel buiten bent, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je voor luchtige en lichte kleding kiest waar je je lekker in voelt.

Afbeelding:
"The Lights Come On After Sunset at St. Peter's Basilica" by Diana Robinson. License and copyright under Creative Commons: https://flic.kr/p/onz1iG

Redactie

Redactie

Top