Gothic kleding: Wat is de kledingstijl?

Gothic kleding: Wat is de kledingstijl?

Gothic kledij maakt deel uit van de moderne, wereldwijde 'Gothic' subcultuur, die opbloeide in het begin van de jaren '80 als een variant van de gothic rock-scene,  een subgenre van de zogenaamde postpunk, of ' new wave' . De gothic subcultuur kent zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar bands als Bauhaus, Siouxsie and the Banshees, Joy Division en The Cure zorgden voor een ontwikkeling van een zelfstandig muziekgenre waarvan de aanhangers zich onderscheidden met donkere, opvallende kleding en make-up. Dresscode dook in de wereld van de 'goths' en zocht uit wat de kenmerken zijn van typische gothic kleding.

DE WARE IDENTITEIT VAN DE 'GOTH'

235912845_def10168e7_z

Hoewel de subcultuur pas in het begin van de jaren ' 80 is ontstaan, stamt de ware identiteit van de gothic subcultuur af van de gothic novel. Deze literaire stroming raakte in het begin van de achttiende eeuw enorm populair, nadat Harace Walpole in 1764 met The Castle of Otranto: A Gothic Story de eerste roman in dit genre schreef. De verhalen binnen dit literaire genre werden “Gothic” genoemd, omdat ze zich afspeelden in duistere, Middeleeuwse kastelen in een gotische bouwstijl. Daarnaast werd de term 'gothic' geassocieerd met het duistere en bovennatuurlijke decor van de verhalen, waarin horrorstereotypen zoals geesten, grafzerken en vampiers veelvuldig voorkwamen.

"It makes one cry a little, and, in all general, afraid to go to bed o' nights..." —  Dichter Thomas Gray over het boek van Harace Walpole

DE GOTHIC KLEDINGSTIJL

Gothic girl

Gothic kleding kan gezien worden als verlenging van de ware identiteit van de typische gothic stijl. De kleding is vaak stijlvol en de overwegende kleur is zwart, vaak in combinatie met zilver en/of bordeaux rood, donker-paars, donker-groen en donker-blauw.

Vrouwen dragen vaak lange jurken,  korsetten of sluiers, waarvan de afkomst soms is af te leiden uit de Middeleeuwen of het Elizabethaanse en Victoriaanse tijdperk. Daarnaast bestaan uiterlijke kenmerken voor vrouwen veelal uit donkere eyeliner, zwart gelakte vingernagels en zwarte netkousen.

Mannen dragen voornamelijk strakke donkergekleurde broeken, puntige schoenen en ruche-hemden, soms aangevuld met een lange zwarte mantel. De gothic kleding bestaat uit uiteenlopende materialen, van fluweel, kant, zijde en velours, tot aan zwart leer en donkere rubberstof. Veel piercings en/of tatoeages zijn niet ongewoon binnen de gothic stijl, die soms ook de “romantische” look wordt genoemd.

Hoewel de bovenstaande kenmerken een indicatie geven van de gothic kledingstijl, is het lastig om hier een duidelijke lijn aan te brengen. De echte 'goths' vinden dit ook niet nodig; Gothic staat voor vrijheid en het is dan ook niet in hokjes te plaatsen qua kleding. De 'goth' heeft het individu hoog in het vaandel staan en daarom is de expressie van een persoonlijke stijl erg belangrijk.

Dresscode

Dresscode

Top