Cocktail kleding voor mannen? Zorg voor het juiste pak!

Cocktail kleding voor mannen? Zorg voor het juiste pak!

Je hebt binnenkort een cocktailparty of misschien wel een meer luxe strandbruiloft. De uitnodigende partij vraagt je om cocktail kleding aan te trekken, maar je twijfelt nog wat dit precies inhoudt.

Hoewel je persoonlijke smaak gezien mag worden, kent dit kledingvoorschrift wel enige regels…

Cocktail als dresscode

Cocktail attire, ook wel bekend als kortweg cocktail, is een dresscode die je veelal bij semi-formele gelegenheden tegenkomt. Hierbij kun je denken aan momenten als informele 'glamour events', bruiloften, strandfeestjes of cocktailparty's.

Cocktail kleding heeft dan ook een feestelijk gehalte: 'uitpakken' is dan ook kenmerkend voor dit kledingvoorschrift. Daarnaast mag je zelfs je persoonlijke stijl laten zien, zolang het geheel wel chic en stijlvol blijft.

Cocktail kleding: wat trek je aan?

Waar het voor vrouwen met de cocktailjurk al bepaald is, hebben mannen een meer vrije keuze. Als man kun je namelijk voor een pak of een smoking gaan. De smoking wordt echter alleen in de avond gedragen.

Daarnaast wordt de outfit gecombineerd met een mooi, gestreken overhemd. Ook is het belangrijk de cocktail kleding af te stemmen op de gelegenheid. Is het namelijk meer vrijblijvend? Dan mag je het strikje of het pochet weglaten.

Is het wel gebonden aan regels? Dan hoor je deze accessoires wél te dragen.

Outfit afstemmen op gelegenheid

De cocktail dresscode kan per gelegenheid nogal verschillen. Evenement 1 kan veel formeler zijn dan evenement 2: het is dus belangrijk dat je cocktail kleding hierbij past. Hoe vrijblijvender de gelegenheid, hoe 'losser' de stijl mag zijn.

Kent het wel enige voorschriften? Probeer je hier dan zeker aan te houden, mocht je niet buiten de boot willen vallen. Let dus goed op de formaliteit alvorens je een cocktail outfit aantrekt...

Kleuren

Bij cocktail kleding voor mannen gelden geen specifieke kleuren, al heb je wel veel baat bij enkele richtlijnen. Is de gelegenheid formeel? Dan dien je donkere kleuren te dragen, zoals zwart, antraciet of marineblauw.

Is het evenement vrij informeel? Dan mag je als man ook voor een licht pak gaan. Vaak zijn pasteltinten, zoals babyblauw, hierbij grote favorieten. Ook felle kleuren zijn toegestaan.

Wel of geen print?

Waar veel kledingvoorschriften prints weigeren, is dat bij de cocktail kleding wel geoorloofd. Denk bijvoorbeeld aan een ruitje of streepje bij het pak of een dessin op de stropdas. Zelfs een glittertje is toegestaan.

Probeer het geheel wel subtiel te houden, want je hoeft niet de uitstraling van een reclamebord te hebben…

Schoenen & Accessoires

Je look is niet af zonder bijpassend schoeisel. Belangrijk is vooral dat de schoenen netjes en gepoetst zijn, denkende aan het type veterschoen. Kijkende naar de accessoires, pas je deze naar de gelegenheid aan.

Afhankelijk van de formaliteit, wordt ook een strikje of stropdas gedragen. Eveneens een chic pochet wordt je aangeraden. Is het informeel of vrijblijvend? Dan mag je deze weglaten.

Het dragen van een horloge is eveneens toegestaan.

 

Heb je binnenkort een bruiloft of feestje? Let dan goed op de formaliteit en pas je cocktail kleding hier op aan. Of kleren de man maken? Jij bewijst van wel!

Redactie

Redactie

Top