Wat trek je aan op casual friday?

Wat trek je aan op casual friday?

Steeds meer bedrijven doen er aan mee: casual friday. Op deze werkdag mag je je ontdoen van dat stijve maat- of mantelpak en mag je kiezen voor comfortabele casual kleding. Hoewel we in Nederland al sinds de jaren negentig bekend zijn met het fenomeen, hebben we niet allemaal een eenduidig beeld van de dresscode die bij deze dag hoort. Want, wat de één casual noemt, vindt de ander weer veel te netjes, of juist te slordig. Om je te behoeden voor een desastreuze modemisser op casual friday, zet ik de do's en dont's voor je op een rij.

Jeans

Bijna iedereen bezit minstens één paar jeans. In de gehele fashion-geschiedenis is er nooit zo'n populair kledingstuk geweest. Je kunt 'm dan ook in alle soorten, maten en kleuren krijgen, en door zijn veelzijdige karakter zien we hem in haast alle kledingstijlen terug. Ideaal voor casual friday, zou je zeggen! Toch zijn er ook rond de jeans een aantal regels die in acht genomen dienen te worden.

Je kunt idealiter kiezen voor een donkere spijkerbroek, omdat dit over het algemeen als netter wordt beschouwd dan een light wash. Bij veel bedrijven is het overigens ook geen probleem om een light wash spijkerbroek te dragen. Naast de kleur van de spijkerbroek is het belangrijk om naar het model van de broek te kijken. Kies voor een model dat niet te strak of te los zit, maar netjes aansluit. Het mag dan wel casual friday zijn, maar het in een absolute don't om in een spijkerbroek met rafels en gaten op je werk te verschijnen. Tenzij korte broeken in jouw werkomgeving worden getolereerd is het tevens aan te raden om, zelfs bij warm weer, een lange broek te dragen.

Suitable pantalonDe Bijenkorf spijkerbroek
Bestel casual pantalons bij SuitableShop spijkerbroeken bij de Bijenkorf

Kies nooit voor kleding met rafels, gaten of vlekken.

Een mooi alternatief voor de spijkerbroek is de katoenen pantalon. Voor heren zijn met name Dockers pantalons een populaire keuze. Deze broeken zitten over het algemeen comfortabeler dan een zakelijk pantalon en zijn mooi te combineren met nette schoenen. Dames kunnen kiezen voor een nette katoenen pantalon of een rok.

Schoenen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: slippers zijn bij de meeste bedrijven een absolute no-go! Ook op casual friday is dit een heilige regel. Het idee erachter is dat voeten, en tenen in het bijzonder, als onhygiënisch worden beschouwd. In sommige culturen worden zichtbare voeten op het werk zelfs als aanstootgevend ervaren. Je Havaianas kun je dus beter voor het weekend bewaren.

Zichtbare tenen kunnen als onhygiënisch worden beschouwd, en zijn in de meeste gevallen een echte no-go.

Andere doodzonden zijn Crocs, cowboylaarzen, Uggs en sokken-in-sandalen. Deze opties kunnen op zijn zachtst gezegd als onprofessioneel worden gezien, zelfs voor casual friday.

Ook sportschoenen of sneakers zijn niet altijd de beste opties, al is dit sterk afhankelijk van de bedrijfssfeer. Het is dan ook raadzaam te observeren wat collega's dragen, en je eigen schoeisel daarop af te stemmen. Weet je het toch niet helemaal zeker, kies dan altijd voor een veilige optie, zoals leren of suède veterschoenen.

Ook al is het casual friday, je moet altijd rekening houden met de indruk die je wilt achterlaten bij je collega's en je baas. Ben je een dame met carrière ambities, dan kun je idealiter kiezen voor schoenen met een hak.

Give a girl the right shoes, and she can conquer the world - Marilyn Monroe

Het dragen van platte schoenen kan er bij dames toe leiden dat zij als de lieve “girl-next-door” worden gezien. Uit een psychologisch experiment van de Franse onderzoeker Nicolas Guéguen is naar voren gekomen dat vrouwen die hoge hakken dragen een bepaalde autoriteit uitstralen en daardoor over het algemeen meer voor elkaar krijgen. Op z'n minst een puntje om rekening mee te houden!

T-shirt, overhemd of jasje-dasje?

Casual friday wordt door iedereen op een andere manier ingevuld. Er zijn niet alleen verschillen per persoon, maar ook per bedrijf. Het is dan ook verstandig om eerst na te gaan wat er in jouw werkomgeving zoal wordt gedragen, om vervolgens je eigen kleding daarop af te stemmen. Vaak is een mooi shirt, net truitje of een causal overhemd het meest gebruikelijk.

Suitable overhemdDe Bijenkorf Overhemd
Bestel overhemden bij SuitableBestel casual overhemden bij de Bijenkorf

Er zijn natuurlijk wel een aantal algemene punten die wat extra aandacht verdienen. Zo wordt het dragen van een t-shirt of een tanktop op veel kantoren niet altijd goedgekeurd. In sommige gevallen is het dragen van een t-shirt wel oké, mits je er een blazer of colbert op draagt. Voordat je dat tien jaar oude Star Wars shirt uit de kast plukt is het dus verstandig om te checken of je ermee wegkomt.

Het dragen van een tanktop is in de meeste gevallen een echte no-go voor mannen. Het argument hierachter is dat zichtbaar okselhaar als onhygiënisch wordt gezien.

Bovenstukken zonder, of met korte mouwen zijn niet altijd geoorloofd.

Ook voor dames geldt dat zij goed moeten nagaan of het dragen van mouwloze hemdjes of bloesjes is toegestaan. Voor zowel mannen als vrouwen geldt; kies altijd voor lange mouwen als je niet precies weet wat er van je verwacht wordt. Je kunt er eventueel voor kiezen de mouwen op te stropen.

Tegenwoordig bestaan er voor zowel dames als heren mooie getailleerde blouses die je prima kunt dragen op een nette spijkerbroek of pantalon. Qua kleur kun je het ook best wel iets spannender maken. Kies in plaats van blauw, zwart of grijs bijvoorbeeld een keer voor groen, paars of rood. Houd er wel rekening mee dat je outfit al snel te heftig kan worden. Kies je dus voor een kledingstuk in een opvallende kleur, probeer dan het gebruik van accessoires te matigen. Doorgaans is het ook aan te raden om het bij één kledingstuk in een opvallende kleur te laten en dit aan te vullen met kledingstukken in neutrale kleuren. Zo straalt je outfit toch de nodige rust uit.

Kies voor één kledingstuk in een opvallende kleur en vul dit aan met kleding in neutrale kleuren.

Rokken en jurken

Ook voor het dragen van rokken en jurken zijn er een aantal ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het ontzettend belangrijk om rekening te houden met lengte. De algemene vuistregel luidt: kies altijd voor een rok of jurk die net boven, op of over de knie heen valt. Korte rokjes of jurkjes kunnen al snel als te sexy worden gezien, en zijn daarom geen geschikte keuze. Je loopt namelijk niet alleen het risico dat je als onprofessioneel wordt beschouwd; je collega's kunnen zich ook ongemakkelijk gaan voelen of afgeleid raken.

Wanneer mouwloze kledingstukken niet worden geaccepteerd, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een jurk met (korte) mouwen. Heb je een jurk met blote schouders, dan kun je er een mooie blazer of jasje op dragen. Ook hier geldt; weet je niet zeker of korte mouwen of mouwloze kledingstukken zijn toegestaan, ga dan altijd voor lange mouwen.

In plaats van een rok of jurk in een zakelijk kokermodel kun je ook kiezen voor een vrolijke A-lijn rok of 'fit-and-flare' jurk.

Op casual friday hoef je ook zeker niet vast te houden aan kokermodel rokken of jurken. Je kunt prima voor een mooie A-lijn rok of 'fit-and-flare' jurk gaan. Dit model heeft als eigenschap dat het bijna elke vrouw staat en in uiteenlopende kledingstijlen te gebruiken is. Let wel altijd op details zoals materiaal, opdruk en afwerking. Ga je voor spijkerstof, dan is het belangrijk dat je kiest voor een donkere tint. Ook is het belangrijk dat de rok of jurk geen gaten of rafels heeft. Tevens kun je prima kiezen voor een jurk of rok met opdruk, mits deze niet te heftig is.

Op casual friday is het niet alleen fijn dat je comfortabele kleding kunt dragen, het is ook de ideale gelegenheid om meer van je eigen identiteit te laten zien. Kies dus voor kleding die bij je past en die laat zien wie jij bent. Wie weet steel jij wel de show op de VrijMiBo!

Dresscode

Dresscode

Top