Business overhemden: tips & trucs

Business overhemden: tips & trucs

Wil je als man goed voor de dag komen met je zakelijke outfit, dan is een mooi zakelijk overhemd onmisbaar. In dit artikel bespreken een aantal tips en trucs die je helpen met het kiezen van een geschikt overhemd en optimaal voor de dag te komen. In dit artikel geeft Robin Hendriks van Schulte Herenmode een aantal tips en trucs om je te helpen bij het vinden van het (voor jou) perfecte zakelijke overhemd.

Welk type overhemd past bij jou?

Business overhemden zijn er in vele soorten en maten. Bij de zoektocht naar een goed zakelijk overhemd is het dan ook vooral belangrijk om erachter te komen welk type overhemd het beste bij jou past. Een zakelijk overhemd dat voor de ene man de kers op de taart van zijn zakelijke outfit is, kan een ander namelijk volledig misstaan.

Pasvorm

Net als dat er veel verschillende posturen bestaan, bestaan er ook verschillende pasvormen met overhemden. Tegenwoordig vallen steeds meer overhemden strakker uit. Hierin gaan winkels vaak mee met de hedendaagse mode. Bij Schulte Herenmode maken we onderscheid tussen een aantal pasvormen: slim fit, normale fit en wijde fit.

Naast verschillende pasvormen bestaan er ook verschillende lengtematen. Mannen tot 1,90 meter raden we een normale lengtemaat aan. Mannen die langer zijn dan 1,90 meter komen in aanmerking voor een lengtemaat. Deze wordt vaak aangeduid als mouwlengte 7.

Waarom heet dit mouwlengte 7? Omdat alle overhemden in deze categorie mouwen hebben die langer zijn dan 70 centimeter. Omdat lengte vaak gepaard gaat met een smalle taille zijn overhemden met mouwlengte 7 vaak een halve maat smaller in de taille dan overhemden met een normale mouwlengte.

Passende kleuren

De kleur van een business overhemd is natuurlijk erg belangrijk bij het kiezen van je look. Hierin zijn een aantal vuistregels om rekening mee te houden. Daarnaast zijn persoonlijke smaak en je gewenste stijl belangrijke factoren.

Over het algemeen doen overhemden met blauw- en witte tinten het goed bij zakelijke gelegenheden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust.

Wil je liever andere associaties maken? Kies dan voor een overhemd met een opvallende kleur zoals rood. Hiermee kun je creatiever, energieker en warmer overkomen. Daarentegen bestaat wel het risco dat je wordt geassocieerd met dominantie, agressie en koppigheid.

Boorden

Bij het passen van een overhemd is het belangrijk om te letten op de “boord” of “kraag”. Er bestaan verschillende soorten boorden. Hierbij zullen we de belangrijkste kort toelichten:

shirts

Normale Boord
Het meest populaire boord is het normale, of klassieke boord. Deze boorden zijn breed met diepe punten. Normale boorden passen bij alle stropdassen en gezicht types.

Wide Spread
Een veel voorkomend boord bij een business overhemd is het Wide Spread boord. De naam vertelt ons eigenlijk al voldoende. Bij dit boord staan de punten van de kraag wijd, waardoor de boord goed zichtbaar is. Wide Spread boorden worden vaak gezien als modern. Wide spread boorden passen goed bij mannen met een lange nek en zijn goed te combineren met een stropdassen met stevige knoop!

Cutaway
Cutaway boorden zijn in verhouding kleiner dan normale en wide spread boorden. Kenmerkend aan het cutaway boord is dat deze afbuigen naar de schouder. Deze boorden worden vaak gezien als zeer modern. Cutaway boorden zijn geschikt voor mannen met een voller gezicht en stevige dasknoop.

Button-down
Bij Button-down overhemden zijn de boorden vast geknoopt aan het overhemd. Dit is om te voorkomen dat de boord weg draait.  Cutaway boorden worden veelal gezien als klassiek. Het is een variatie op het normale boord. Daarom zijn ze geschikt voor elk gezicht en stropdas.

Materialen

Business overhemden zijn er in verschillende materialen. We raden af om een synthetisch overhemd aan te schaffen. Dit komt omdat synthetische overhemden weinig lucht doorlaten en het de drager dus onnodig warm maken. Overweeg in plaats daarvan om een katoenen overhemd aan te schaffen. Deze laten meer lucht door en zitten vaak meer comfortabel.

Naast katoen kun je ook kiezen voor cotton two-ply overhemden. Deze overhemden zijn geweven uit 2 draden van katoen. Hierdoor zijn ze steviger en meer kreuk bestendig.

Omdat je katoenen overhemden altijd moet strijken zou je kunnen overwegen om een non-iron overhemd aan te schaffen. Deze zijn vaak wel van katoen, maar hebben een chemische behandeling ondergaan waardoor de vezel niet meer kreukt.

00069973_1

Manchet

Het manchet kunnen we in twee soorten onderscheiden. Er zijn overhemden enkel en dubbel manchet. Over het algemeen worden business overhemden met enkel manchet meer gedragen dan overhemden met dubbel manchet. Overhemden met dubbel manchet worden vaker gedragen bij formele gelegenheden zoals bruiloften en feestjes. Interesse voor dubbel manchet? Vergeet de manchetknopen niet!

Conclusie

Bij het kiezen van een mooi business overhemd zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Laat je niet afleiden door alle geschreven en ongeschreven regels. Let vooral op of je modern of klassiek wilt overkomen en wat je zelf mooi vind!

Redactie

Redactie

Top