Black Tie pakken? Déze moet je hebben!

Black Tie pakken? Déze moet je hebben!

Het is één van de meest chique kledingvoorschriften: het formele Black Tie. Deze glamouroutfit staat dan ook bekend als dé ultieme James Bond look.

Maar, wat draag je als man volgens de dresscode Black Tie?

Wat is Black Tie?

Kleine opfrisser: Black Tie is een chique dresscode die bij formele, feestelijke gelegenheden gedragen wordt, zoals een gala of première. Waar mannen in een kostuum verschijnen, komen vrouwen in lange avondjurken.

Dit kledingvoorschrift is dan ook strikter dan bijvoorbeeld het meer vrijblijvende cocktail. Hiervoor gelden bepaalde regels waar je je als gast zéker aan moet voldoen.

Een te 'vrijblijvende' outfit wordt dan ook -zacht uitgedrukt- niet gewaardeerd… Sterker nog: de toegang kan je zelfs geweigerd worden.

Dus, waarmee doe je het goed?

Heren: draag een smoking

Voor de dresscode Black Tie draag je als man een zwarte smoking. De Black Tie pakken bestaan standaard uit twee, hooguit drie onderdelen:

  1. De smoking colbert / dinner jacket: dit zwarte jasje heeft een kenmerkende reverskraag, van een glanzende stof als zijde of satijn.
  2. Een speciaal wit smokingoverhemd. Let op: dit is dus geen standaard wit overhemd.
  3. De zwarte smoking pantalon, passend bij de rest van de look. Deze broek heeft vaak een bies langs de zijkant lopen van de zelfde glimmende stof als de revers van het jasje.

Kies bij deze dresscode, zoals 'Black' het al aangeeft, voor de zwarte kleur: hiermee zit je altijd goed!

Een zwart pak: Mag dat ook?

'Een zwart pak lijkt op een smoking. Is dat ook goed?' Nee, een standaard zwart pak is niet voldoende.

Black Tie pakken zijn echt andere koek. Een 'standaard' zwart pak zou als snel als 'niet formeel genoeg' gezien kunnen worden.

Ja, het klinkt misschien gek, maar toch is het zo. Niet voor niets is Black Tie dé glamouroutfit voor heren.

Heb je een feestje met een deze dresscode? Zorg dan altijd voor een op-en-top smoking.

Accessoires

Je wilt je smoking de juiste finishing touch geven. Om te beginnen laat je alles rond sieraden weg: oorbellen, armbanden of andere decoratie zijn namelijk niet toegestaan.

Maar, wat draag je wel? Nadat je jezelf in je smoking hebt getooid, maak je de bovenzijde af met een zwarte vlinderdas. Draag dan ook geen stropdas: dit is niet volgens de regels van Black Tie.

De juiste schoenen voor deze outfit zijn stijlvolle, zwarte lakschoenen. Ook hier geldt: geen andere nette schoenen, hoe chic ze er ook uit mogen zien.

Zwarte vlinderdas plus zwarte lakschoenen: dit zijn dé Black Tie accessoires voor mannen.

No go

Een foutje maken is menselijk, maar toch gebeurt het regelmatig, zeker met kleding. De bekende faux-pas, ook wel een overtreding van de dresscode.

Pronken met je dure horloge? Bij het kledingvoorschrift Black Tie kan dat écht niet. Niet alleen is het niet chic, ook haal je hiermee de achterliggende gedachte gezelligheid kent geen tijd onderuit. Hoe 'groots' of 'fantastisch' je klok ook mag zijn: tijdens de gelegenheid van Black Tie blijft 'ie fijn op het nachtkastje liggen…

Smoking, lakschoenen en vlinderdas: met deze basis zit je voor Black Tie helemaal goed. Zo weet jij van top tot teen hoe het heurt!

Redactie

Redactie

Top