Black Tie kleding voor heren? Zó heurt het…

Black Tie kleding voor heren? Zó heurt het…

Binnenkort gaat er een chic evenement plaatsvinden en ook jij bent uitgenodigd. Heel bijzonder natuurlijk, al wordt er wel iets van je verwacht: je moet namelijk in Black Tie kleding verschijnen. Je hebt een bepaald idee, maar zeker ben je er nog niet van.

Want, wat mag je als man eigenlijk wel én niet aantrekken?

Wat is Black Tie kleding?

Black Tie kleding is kleding die bij chique, sociale gelegenheden gedragen wordt, zoals een bruiloft, een prijsuitreiking of bijvoorbeeld een chic feestje. Dit kledingvoorschrift, ook wel de Cravate noire, wordt veelal gedragen bij evenementen die pas na zes uur in de avond plaatsvinden.

De dresscode Black Tie kent dan ook een paar eisen waar je outfit zéker aan moet voldoen, zoals kleur en vormgeving. Maar, wat zijn die eisen precies?

Black Tie kleding: Wat trek je aan?

Bij Black Tie voor heren wordt verwacht dat zij in een smoking of een zogeheten dinner jacket verschijnen. De outfit, zowel de pantalon als het colbert, beschikt hierbij -veelal- over één kleur, al worden er hedendaags ook wel eens twee donkere tinten samengebracht.

Ter contrast wordt er een wit overhemd bij gedragen. Andere kleuren zijn niet toegestaan.

Let op: Een rokkostuum, 'het broertje' van de smoking, hoort niet bij de dresscode van Black Tie. Deze is geschikt voor het kledingvoorschrift White Tie.

Kleuren

Zoals de naam het zelf al aangeeft, wordt er bij Black Tie de kleur zwart gedragen. Toch is ook deze dresscode een tikkeltje moderner geworden. Als man kun je zelfs voor diep marineblauw of bijvoorbeeld donkerrood in de vorm van een smoking jasje kiezen.

Ga je het liefst voor veilig? Kies dan altijd zwart: dit blijft het meest traditioneel.

No-go's

Het ligt misschien voor de hand, maar toch willen sommigen wel eens experimenteren. Tip: Niet doen! Wat eveneens niet gewaardeerd wordt, is het dragen van printjes of felle kleuren: Black Tie staat voor zwart of donker en effen, dus wijk hier niet van af.

Daarnaast willen velen, voornamelijk jongeren, wel eens 'modern' om de hoek komen, zoals het dragen van witte of zwarte sneakers onder de Black Tie kleding. Ook dit is een absolute no-go, want dit is niet gepast en zelfs een beetje respectloos naar deze gevestigde dresscode.

Houd je dus altijd aan het kledingvoorschrift.

Accessoires & Schoenen

Om de outfit af te ronden, kies je als man voor passende finishing touches: bij Black Tie kleding voor heren wordt hiermee een zwart strikje, ook wel de vlinderdas, bedoeld. Een stropdas wordt niet gedragen. Ook kun je denken aan een wit pochet, al is deze niet verplicht.

Daarnaast is het gepast om geen horloge te dragen. Maak de outfit vervolgens compleet met zwarte lakschoenen. Plus, zorg daarnaast voor een verzorgd gezicht: immers wil je niet als een verdwaalde zeerover voor de dag komen…

Heb je binnenkort een evenement met de dresscode Black Tie? Zorg dan voor een stijlvolle smoking met de juiste afwerking. Hoe meer je je namelijk aan het kledingvoorschrift houdt, hoe 'opvallender' je zult zijn…

Jij weet namelijk hoe het heurt!

Redactie

Redactie

Top