5 Juli: Internationale bikinidag

5 Juli: Internationale bikinidag

5 Juli is het zover: Internationale Bikinidag. Goed, het is misschien minder speciaal dan Kerst en Pasen, maar ach: op deze wijze valt er weer iets te vieren!

Maar, wat wordt er eigenlijk gevierd?

Eigenlijk is het een soort revolutie: een 'bevrijding' voor velen op het gebied van kleding.

Want, door de bikini konden de vrouwen ineens een stuk meer van hun lichaam laten zien...

Bikini's? Not done!

Met de tijd is de mens steeds moderner geworden. Althans, dat zou je mogen verwachten. Het is dan ook logisch dat je denkt: 'Met het jaar worden we soepeler!' Oké, misschien is: 'Iedere tien jaar worden we een stukje moderner', iets realistischer.

Maar, toch is ook dat niet helemaal juist. Waar de Romeinse vrouwen vroeger schaars gekleed liepen, werden ze in de Middeleeuwen grotendeels bedekt. En, nog geen honderd jaar geleden mochten de vrouwen geen uitdagende kledingstukken aantrekken.

Dat dus ook de eerste bikini niet meteen goed ontvangen werd, was dan ook te verwachten. Maar, hoe is deze outfit eigenlijk op de markt gekomen?

Bikinidag voor Louis Réard

De bikini is, volgens velen, ontstaan door Fransman Louis Réard die officieel een auto-ingenieur was. Zijn carrière kreeg een nieuwe wending toen hij het lingeriebedrijf van zijn moeder overnam.

Maar, waarom eigenlijk die 5 juli voor bikinidag? Eigenlijk heel simpel: destijds vond op deze datum de presentatie van een kledingstuk plaats dat in die tijd als buitengewoon omstreden werd beschouwd.

Vrouwen moesten hun lichamen verbergen; deze nieuwe 'outfit' was het tegenovergestelde van wat iedereen gewend was. Eigenlijk was de bikini een soort 'modebom' die insloeg.

Het was pervers, onzedig en absoluut 'not done'. Zelfs het Vaticaan kreeg er lucht van en wist de bikini dan ook te verbieden. Er was dan ook zeker geen model te vinden die het eerste exemplaar wilde showen op de catwalk.

Uiteindelijk was het de 19e jarige Michele Bernardini, officieel een naaktdanseres, die deze outfit op de presentatiedag zou dragen.

Een onverwachte wending...

De bikini was omstreden en bijna iedereen sprak er schande van. 'Het wordt een flop!', werd gedacht. Maar, niets bleek minder waar. Want, vooral bij de mannen bleek het een succes te zijn; eindelijk konden ze vrouwen vanuit een ander licht bekijken.

Het was sexy, flatteus en vrouwen werden absolute 'prachtwezens'. Réard wist maar liefst vijftigduizend fanbrieven te ontvangen...

Hollywood

Réard wilde een naam voor zijn kledingstuk die echt zou blijven hangen. In de Stille Zuidzee vond hij dan ook zijn inspiratie, ook wel het eilandje Bikini Atoll: een plek waar kernproeven werden uitgevoerd.

Het waren dan ook de Hollywoodsterren die dit kledingstuk naar 'ongekende hoogte' hebben gebracht; vanaf dat moment wilde elke vrouw dit wel dragen!

Hedendaags vind je de bikini dan ook in talloze vormen en maten, zoals de sexy Brazilian, de vintage 'nautical', maar ook de gestreepte en Franse 'Côte d'Azur'-stijl, denkende aan Brigitte Bardot.

Tsja, eigenlijk is het dus niet zo vreemd dat dit revolutionaire en bevrijdende kledingstuk een eigen bikinidag verdient. Want, zo zie je maar: de meest slechte ideeën kunnen zomaar eens de beste worden...

Redactie

Redactie

Top