5 fashion exposities die je dit jaar moet zien

5 fashion exposities die je dit jaar moet zien

Het was even wachten, maar het lijkt erop dat we toch nog een aantal mooie zomermaanden gaan meemaken. Nederland zou daarentegen Nederland niet zijn als de zonnige dagen niet werden afgewisseld met ijskoude stortbuien, windstoten en code-oranje meldingen. Op dit soort dagen zit je liever binnen dan buiten op een terras of een festival.

Gelukkig bieden een aantal musea dit jaar een goed alternatief, met een serie fashion-georiënteerde exposities die zeer de moeite waard zijn. Perfect voor een stormachtige dag, en bovendien een mooie kans om je fashion know-how te vergroten. We hebben 5 van de leukste lopende en aankomende expo's voor je op een rij gezet.

New For Now (in het Rijksmuseum)

Schermafbeelding-2015-05-26-om-08.54.54

Tegenwoordig vergapen we ons dagelijks aan de mooiste fashion foto's in magazines, op bilboards en websites. Voor de tijd van de fotografie moesten mensen het echter doen met prenten: ingekleurde ontwerpen van één of meerdere modellen in modieuze kleding. Op zich geen ramp, aangezien deze prenten werden gemaakt door de beste tekenaars van die tijd. Deze prenten worden gezien als de grote voorlopers van de Vogues en Cosmo's die je thuis in je kast hebt liggen.

Tot 27 september presenteert het Rijksmuseum een groot overzicht uit de rijke collectie van kostuum- en modeprenten. De collectie bestaat uit 300 prenten, en laat de verandering van de vrouwen- en mannenmode zien vanaf 1600 tot aan de eerste helft van de 20e eeuw.

Meer details over de expositie vind je in onze fashion kalender, of op de website van het Rijksmuseum.

Alles behalve kleren (in het Museum Arnhem)

cover2

Modefotografie en magazines zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de exhibitie “Alles behalve kleren” zie je de hoogtepunten binnen de Nederlandse modefotografie, en hoe deze over de jaren is veranderd en doorontwikkeld. Hierbij komen ook onze vaderlandse modemagazines aan bod, die fungeerden als springplank voor vele Nederlandse fototalenten en stylisten.

Toonaangevende Nederlandse modemagazines als Avenue, Dutch, Re-Magazine, Blvd., BLEND, Glamcult, BUTT/KUTT, Fantastic Man enThe Gentlewoman geven gezicht aan de jaren '60, '70, '80, '90 en de 21e eeuw tot nu toe. De tentoonstelling is tot 13 september te zien in het Museum Arnhem.

Meer details over de expositie vind je in onze fashion kalender, of op de website van Museum Arnhem.

Ugly. Over smaak valt te twisten
(in het Tassenmuseum)

uinh-ugly-tassenmuseumhendrikje

Wat is mooi, en wat is lelijk? En wanneer is iets zo lelijk dat het stiekem weer mooi wordt? Tijdens de tentoonstelling 'Ugly' waagt het Tassenmuseum zich aan het grote 'Mooi versus lelijk' vraagstuk; een vraag die mensen al bezighoudt sinds de Oudheid.

Wat zijn nou eigenlijk echt lelijke tassen? En is jouw smaak wel zo persoonlijk, of is deze beïnvloed door de tijd, locatie en de cultuur waarin je bent grootgebracht? Tot en met 19 juli kun je je in de discussie mengen over creativiteit, originaliteit en de kwaliteit van tassen.

Meer details over de expositie vind je op de website van het Tassenmuseum.

Ode aan de Nederlandse Mode
(in het Gemeentemuseum Den Haag)

Ode-aan-de-Mode-foto-Sabrina-Bongiovanni1-590x260

Steeds meer modeontwerpers van Hollandse bodem zetten voeten aan de grond in de internationale fashion industrie. Denk bijvoorbeeld aan het iconische duo Victor & Rolf, of Jan Taminiau, de man achter de oogverblindende blauwe creatie die Maxima droeg bij de kroningsceremonie.

Het Gemeentemuseum Den Haag, het museum met één van de grootste modecollecties ter wereld, organiseert ter ere van de bloeiende Nederlandse mode-industrie een ode aan de Nederlandse mode. Dit is tevens het grootste overzicht van Nederlandse modegeschiedenis dat ooit in Nederland is tentoongesteld, met meer dan honderd creaties uit de Nederlandse modegeschiedenis van 1900 tot nu.

Meer details over de expositie vind je in onze fashion kalender, of op de website van het Gemeentemuseum.

Oud geld - Ons kent ons in de Gouden Eeuw (in het Fries Museum)

tumblr_inline_nacm1weGLW1rwfyqz_2_0

De tentoonstelling 'Oud geld - Ons kent ons in de Gouden Eeuw' draait om vijf 'celebrity's' uit Friesland uit de zeventiende eeuw. Een stadhouder, een geleerde, een steenrijke adellijke dame, een snel rijk geworden hoge ambtenaar en de kunstenaar die van hem allen een portret heeft gemaakt. De tentoonstelling laat in één van de zalen de 'hebbedingen' van die tijd zien, en vergelijkt ze met hedendaagse mode en design.

Klinkt het allemaal een tikje oubollig? Geen zorgen, er zit ook een uiterst modern randje aan de tentoonstelling. Modeontwerpsters Winde Rientstra en Pauline van Dongen combineren met hun gepresenteerde mode-items het traditionele met het experiment; denk aan moderne jurken met kragen, geïnspireerd op zeventiende-eeuwse portretten, of hoge 3D geprinte hakken en zwarte jurken van neoprene met gegraveerde lijnen.

Meer details over de expositie vind je in onze fashion kalender, of op de website van het Rijksmuseum.

 

Dresscode

Dresscode

Top