Hoe kies je het juiste klokje

Een horloge wordt vaak beschouwd als een praktisch accessoire dat niet per sé iets over je persoonlijkheid zegt. Niets is echter minder waar; een horloge vormt een essentieel onderdeel van je garderobe en kan soms een groot verschil maken in je presentatie.

Soorten horloges

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw horloge, kun je al snel verdwalen in het gigantische aanbod. Daarnaast wil je ook een horloge van goede kwaliteit, die de prijs waard is, of je nu kiest voor een sportief klokje, of een luxe handgemaakt Zwitsers uurwerk wilt aanschaffen. Hieronder vind je een universele checklist om te kunnen zien of je horloge zijn aanschafprijs waardig is.

Allereerst is het handig om van tevoren in te schatten voor welke gelegenheden je het horloge koopt. Is het een casual horloge voor doordeweeks, of zoek je juist iets om bij een pak naar een formele gelegenheid te dragen? Zodra je weet naar wat voor soort horloge je aan het zoeken bent, kun je wat dieper kijken naar de belangrijkste kenmerken van het desbetreffende horlogesoort.

 

Analoog of digitaal

De analoge horloges zijn de meest traditionele versies, met de bijhorende uur- en minutenwijzer. De cijfers kunnen ook worden weergegeven met Romeinse cijfers of specifieke symbooltjes. Analoge horloges staan voornamelijk te boek als formele uurwerken, en zijn erg geschikt om te dragen naar formele gelegenheden, je werk of een date.

Digitale horloges hebben vaak een LED schermpje, waar de tijd in digitale cijfers wordt weergegeven. Hoewel deze horloges vaak te boek staan als casual exemplaren, zijn er de laatste jaren ook chique, duurdere varianten bij gekomen, de zogeheten 'Hybrids'. Doorgaans hebben digitale horloges een meer robuuste en sportievere uitstraling dan de traditionele analoge exemplaren.

 

Quartz Horloges

Digitale horloges werken meestal op een batterij. Quartz horloges hebben een iets geavanceerder systeem dat nog accurater is. Daar werkt het horloge vaak op basis van een trillend, geëlecktrificeerd kwartskristal (in combinatie met een batterij). Dit verklaart ook waarom deze horloges dikwijls een stuk duurder zijn dan een simpel digitaal klokje.

Vanwege het geavanceerde Quartz systeem zijn deze horloges vaak het resultaat van gespecialiseerd handwerk, met hele specifieke en nauwkeurige onderdelen die in het uurwerk zijn verwerkt. Horloges met een Quartz systeem hebben niet altijd een extra batterij nodig, waardoor je deze niet eens in de zoveel tijd hoeft te vervangen. Wel kunnen de horloges na een paar jaar iets minder nauwkeurig worden.

 

Horloge frame/kast

De kast/frame van een horloge kan werkelijk in elke vorm en maat komen. Meestal zie je echter een rond, rechthoekig, vierkant of meerhoekig model. Hetzelfde geldt voor de afwerking, die glimmend of mat kan zijn. Tevens zijn er horloges op de markt waarvan het frame is ingelegd met diamantjes of edelstenen. Dit zijn uiteraard geen horloges die je naar je werk draagt, waardoor deze doorgaans niet worden gekocht voor casual gelegenheden.

De formelere analoge horloges zijn meestal gemaakt van staal, zilver, titanium of platinum. Kijk niet raar op wanneer deze horloges meer kosten dan wat je per maand verdient. Er zijn echter ook goedkopere varianten die deze edelmetalen afwisselen met goedkopere legeringen. Je kunt de waardevolle metalen die in een horloge zitten inschatten aan de hand van het aantal karaat. Zo betekent 18k bijvoorbeeld dat je horloge voor 75% aan goud bevat. Hoe hoger het aantal karaat, des te meer edelmetalen je horloge heeft.

 

Horloge glas

Een belangrijk onderdeel van een horloge is uiteraard het glas, dat over het algemeen wel tegen een stootje moet kunnen. Doorgaans komen horloges met 3 verschillende varianten: 'gewoon' glas, sterk plexiglas en saffierglas. Plexiglas is over het algemeen bijzonder sterk, maar is wel weer erg gevoelig voor krassen. Normaal glas is minder krasgevoelig, maar breekt wel weer een stuk sneller. De ideale variant is saffierglas. Dit materiaal kom je dan wel weer alleen in de luxe, duurdere horloges tegen.

 

Horlogeband

De bandjes van digitale horloges komen in bijna alle soorten materiaal, maar vaak wordt gekozen voor plastic, om het horloge een meer sportief uiterlijk mee te geven. Analoge horloges zijn wat traditioneler, en hebben meestal een leren bandje of een bandje in hetzelfde metaal als dat van het klokje zelf.

Top