Stijlgidsen

Hoedenspecial

De hoed is geen exclusief kledingstuk meer, maar eerder een optionele accessoire. Dus wil je ermee pronken dan zijn enkele tips wel een aanrader om de juiste hoed te vinden.

Het voordeel bij de aanschaf van een hoed is dat als je hem goed opbergt je er jaren plezier van kunt hebben.

Een hoed blijft, mits je hem natuurlijk ook in de juiste maat koopt altijd passend. En gelukkig is het allang geen voorrecht meer voor mannen om een hoed te mogen dragen.

Sinds de 19e eeuw heeft de hoed zijn opmars gekend bij de vrouwen in moderne steden en is ook nu niet meer als modeonderdeel weg te denken.

Laat je adviseren

Hoeden bestaan er in verschillende stijlen en modellen en een goed advies over de hoed die het beste bij je past is een pre. Maar waar haal je zo'n advies vandaan?

Er zijn vandaag de dag nog steeds hoedenmakers die je een goed advies kunnen geven over de maat en de soort hoed die het beste bij je passen. Ook kunnen ze je helpen met advies over de juiste gelegenheid en kledingstijl.

Ben je meer iemand die graag zelf op onderzoek uitgaat, dan zijn enkele basisregels om succes te kunnen boeken een goed begin. En dan ben je hier aan het goede adres om jezelf die basisbeginselen bij te brengen.

De basisbeginselen

1.

Wil je echt rekening houden met de dresscode dan is een hoed die naar rechts wordt gedragen een eerste. Kijk je in de spiegel met een hoed op die naar links wordt gedragen, dan zal je al snel zeggen dat het niet staat.

Het verschil tussen links of rechts dragen is ontstaan doordat de etiquette zegt dat een man altijd links naast de vrouw hoort te lopen. Door je hoed rechts te dragen scherm je dus ook het rechterdeel van je gezicht af. Mocht je een enorme puist op je linkerwang hebben dan is het wellicht het overwegen waard om een reserve hoed in huis te hebben die wel naar links georiënteerd is.

2.

Naast de manier van dragen is ook de maat van de hoed belangrijk. Koop een hoed niet zomaar op een rommelmarkt, maar wees er zeker van dat hij als gegoten zit.

Een hoed die te groot is, lijkt op een carnavalsattribuut en een hoed die te klein is al snel op een feestartikel.Het doet je al snel denken aan die zwart-wit serie met kinderen die zich voor doen als volwassenen en veel te grote kleding, schoenen en hoeden dragen (The little rascals).

3.

Een hoed kopen doe je voor de spiegel. Door in de spiegel te kijken, kun je zien of de hoed bij je past. Een hoed heeft het neveneffect uit te rekken of juist te verkleinen. Niet alleen je silhouet, maar ook de kleding waarmee je de hoed wilt combineren zijn daarbij van belang.Wil je dus een goede combinatie maken, trek dan de kleding aan die je met de hoed wilt matchen.

4.

Krijg je het idee dat je geen enkele hoed kunt vinden die past, dan slaag je misschien met een elastiekje.

Een hoed kan namelijk soms pas het juiste effect geven als het haar niet meer afleidt. Omhoog of weggestoken haren kunnen net die finishing touch zijn die ervoor zorgen dat het geheel er harmonieus uitziet.Andersom is ook mogelijk.

Heb je je haar altijd vast dan kan een los kapsel dat onder de hoed vandaan komt een nonchalante look afmaken.

Varieer hier dus mee om de juiste look te creëren. Toch bestaat er ook zoiets als het ideale kapsel, dit is de Bob. Op de een of andere manier heb je met een Bob de duidelijkheid en symmetrie die het nu juist zo goed doet bij bijna elke hoed.

5.

Bij hoedendraagsters geldt één bijzondere regel: Houd je hoed altijd op als je er één draagt. Je wilt natuurlijk niet dat er ineens een kapsel onder je hoed vandaan komt die alle kanten op staat. Ook om te voorkomen dat je hem kwijtraakt of niet weet waar je hem zou moeten laten is ophouden wel zo verstandig.

6.

Gelegenheden om hoeden te dragen zijn zeer divers. Bij een huwelijk of begrafenis, maar ook zomaar als je lekker gaat shoppen.

Het verschil zit hem dan in de elegantie van de hoed. Bij een bruiloft mag je als naaste familie kiezen voor een enorme creatie (ook op de eerste rij), maar in het theater is een kleine passende hoed meer op zijn plek. Een sluier kan net even die intimiteit geven die bij sommige plechtigheden, zoals een begrafenis, noodzakelijk is.

Top